Jonglerii cu reducerea TVA la 20%. Măsura nu va mai fi inclusă în Codul Fiscal, de ochii Comisiei Europene, dar va fi adoptată ulterior prin ordonanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii ar putea aviza Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală fără prevederea reducerii cotei standard TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016, pentru a fi în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene şi ale FMI privind respectarea ţintei de deficit bugetar, caz în care ar adopta cota de 20% prin ordonanţă de urgenţă la sfârşitul anului.

„Orice reducere poţi s-o faci şi la finalul anului şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie, nu neapărat prin Codul Fiscal, dar important este să nu adaugi taxe, important e să poţi să reduci. Şi atunci e de urmărit şi fluxul de încasări bugetare. Eu am fost rezervată cu TVA-ul de 20% încă de la început s-o trecem de acum (în Codul Fiscal – n.r.), până nu vedem exact ce ne aduce septembrie, ce ne aduce noiembrie, să vedem cum arată bugetul“, a declarat deputatul PSD Aurelia Cristea, membru în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor, potrivit Mediafax.

Ea a precizat că deputaţii vor finaliza aprobarea celor două coduri în această sesiune parlamentară, care se încheie la finele lunii, cu sau fără prevederea reducerii TVA inclusă.

Comisia de Buget-Finanţe se va întruni din nou luni pentru raportul final asupra Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală, fiind votate deja toate amendamentele. Cele două coduri vor intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri.

„Reducerea TVA se poate face fără niciun fel de problemă prin ordonanţă de urgenţă la sfârşitul anului. Nu cred că deranjează pe absolut nimeni, nici operatori economici, nici contribuabilii. Codul Fiscal are atât de multe alte reglementări care dau mediului economic în acest moment o altă predictibilitate şi o altă stabilitate şi stabileşte un alt raport în modul de tratament al contribuabililor de către autorităţi“, a mai spus Cristea.

În aceste condiţii, o variantă foarte probabilă ar fi adoptarea codurilor excluzând măsura de relaxare fiscală privind TVA, astfel autorităţile evitând neînţelegerile cu Comisia Europeană şi FMI, care au cerut revizuirea măsurilor sau amânarea unora dintre ele, cea cu privire la TVA având impactul cel mai mare asupra bugetului, care ar adânci deficitul peste limitele la care România s-a angajat, respectiv la 3,5% faţă de 1,1%.

„E una dintre variante, nu ştiu dacă aceasta va fi, dar este mult mai important să treaca acum (Codul - n.r.), să fie cu acceptul CE“, a adăugat deputatul.

Misiunea Comisiei Europene a ajuns marţi la Bucureşti pentru discuţii cu Guvernul pe marginea măsurilor de relaxare fiscală şi a reformelor în economie, asupra cărora nu au ajuns la o înţelegere la vizita din mai, alături de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional.

Gaură de 18 miliarde de lei

Varianta iniţială a proiectului de Cod Fiscal prevedea, pe lângă reducerea TVA de la 24% la 20%, şi scăderea din 2016 cu circa 20% a accizelor la carburanţi, eliminarea taxei pe stâlp şi a impozitului pe dividende. La toate aceste măsuri se adaugă şi scăderea TVA la alimente la 9%, măsură intrată deja în vigoare de la 1 iunie. Impactul total brut pe veniturile de la bugetul de stat ar fi de 18,29 miliarde de lei, potrivit Guvernului, dar autorităţile argumentează că vor recupera mare parte din aceste cheltuieli datorită impactului macroeconomic pozitiv. Astfel, gaura bugetară care trebuie acoperită ar fi de doar 7,26 miliarde de lei.

Comisia Europeană nu crede, însă, în calculele Executivului şi vrea măsuri care să compenseze veniturile lipsă. Acestea pot fi realizate fie prin creşterea veniturilor, prin taxarea altor zone ale economiei, fie pe partea de reducere a cheltuielilor, fie o combinaţie între cele două.

Reprezentanţii Comisiei Europene sunt deja nemulţumiţi de faptul că Guvernul a trimis la Bruxelles un program de convergenţă la zona euro care nu făcea absolut nicio referire la planul de reducere a taxelor, deşi acesta trecuse deja de Guvern la acea dată.

Codul a fost ciuntit deja în Senat

În Senat, Codul Fiscal a fost modificat deja, astfel că reducerea accizelor la combustibili a dispărut, în vreme ce eliminarea impozitului pe dividende a fost înlocuită cu un impozit de 5%, în loc de 16% în prezent. Recent, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat şi că eliminarea taxei pe stâlp este greu de implementat. Aceasta adună la buget un miliard de lei, în vreme ce din eliminarea măsurii de scădere a accizelor statul mai economiseşte trei miliarde de lei.

Reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% este marea problemă, însă, având un impact estimat de 9 miliarde de lei. 

Pe de altă parte, alte cheltuieli au apărut separat de Codul Fiscal. Rovana Plumb, ministrul Muncii, a anunţat o nouă lege a salarizării în domeniul bugetar, care va prevede creşterea salariilor în administraţia centrală şi locală. Salariul minim este programat şi el să crească de la 975 de lei la 1.050 de lei din iulie şi la 1.200 de lei din 2016, potrivit lui Plumb. În fine, Eugen Teodorovici vrea ca din 2016 să fie aplicată reducerea TVA la apă de la 24% la 9% atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie, impactul bugetar fiind de 1,8 miliarde de lei pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite