Isărescu spune că îi este frică de un atac noaptea. De ce se teme guvernatorul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mugur Isărescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isărescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul Mugur Isărescu susţine că îi este cel mai frică de un atac asupra leului românesc care are loc în timpul nopţii, explicând că acesta a fost motivul pentru care euro a crescut la 4,76 lei.

Mugur Isărescu a dat explicaţii, marţi, în Parlament, cu privire la evoluţia dobânzilor interbancare şi a cursului de schimb.

Guvernatorul a menţionat că urmăreşte zilnic operaţiunile de pe piaţa valutară şi monetară: „V-am spus, le citesc pe bază de experienţă şi de nas. În fiecare zi citesc cotaţiile de pe piaţa valutară şi de pe piaţa monetară, nu înseamnă că le manipulez”.

„Nouă cel mai mult ne e frică de un atac noaptea. Şi asta s-a întâmplat când s-a dus de la 4,72 la 4,76!”, a declarat guvernatorul.

Mugur Isărescu a explicat că acest lucru se întâmplă pentru că leul a ajuns „monedă care circulă internaţional” şi sunt milioane de tranzacţii care trebuiesc urmărite pe piaţa valutară.

„Sell Romania!”

Mugur Isărescu a povestit, recent, că într-o noapte a primit un telefon prin care era anunţat că o mare bancă internaţională a început să vândă activele în lei.

„Într-o noapte m-am îngrijorat şi eu când am primit un telefon că a pus o bancă pe site-uri «sell Romania» şi nu era oricine, era o bancă mare. E greu, că noaptea nici nu avem deschisă piaţa (…) Sunt zeci de mii de mici investitori care au hârtie românească, sunt răspândiţi peste tot. Ştirile se duc, asta e lumea, interconectată”, a declarat Isărescu.

Potrivit profit.ro, banca americană JP Morgan ar fi recomandat investitorilor să vândă activele în lei şi să parieze împotriva  monedei româneşti.

Dacă a fost acesta un atac speculativ, guvernatorul a spus: „Slab… slab… Sau l-am anihilat din vreme (…) Un început. În clipele când se instaurează panica, trebuie s-o iei repede”.

Isărescu a spus că Banca Naţională a României a intervenit pentru a apăra moneda naţională după ce leul a început să se deprecieze pe piaţa internaţională. „Ne-a costat ceva. Orice tărăboi costă. Şi mişcarea aceea care în sfârşit nu că ne-a surprins, ne aşteptam la ea, a fost periculoasă, nu s-a întâmplat aici, că de aceea v-am spus de pieţele internaţionale. A fost peste noapte. Într-adevăr, leul era plimbat şi a apărut, hai ca să spunem aşa, o recomandare a unei bănci mari «sell România«. S-au vândut ceva titluri. Deci nu am avut momente uşoare, asta recunosc. Nu pot să neg că n-am intervenit, că e prea evident, dar nu comentez că am intervenit”, a spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite