Isărescu: Să nu vă aşteptaţi ca IRCC să fie un miracol care face dreptate pentru toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat miercuri că noul indice pentru credite, IRCC, nu trebuie să fie aşteptat ca un miracol care face dreptate pentru toată lumea, pentru că s-ar putea ca în anumite situaţii el să fie mai mare decât ROBOR.

„ROBOR-ul a fost demonizat pur şi simplu. Orice indicator are valoare câtă vreme este credibil. Dacă îl calci aşa în picioare şi îl ţii numai în pumni îşi pierde din credibilitate. IRCC să nu îl aşteptaţi că vine ca un miracol şi face dreptate pentru toată lumea. Este un indice care se adaugă la o marjă de dobândă pe care o au băncile şi care este stabilită de fiecare bancă în parte, este libertatea ei, a băncii şi libertatea pieţei, să se plimbe în cond în care piaţa îi permite”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale.

Mugur Isărescu susţine că ROBOR şi IRCC vor avea evoluţii diferite, iar dacă acum IRCC este mai mic decât ROBOR este şi pentru că este o medie din urmă cu două trimestre. „În măsura în care inflaţia tinde să crească şi publicul percepe acest lucru, probabil ROBOR la 3 luni va fi ceva mai mare decât IRCC, dar nu cu mult. Dacă inflaţia vine în jos şi publicul percepe acest lucru, foarte probabil ca ROBOR-ul la 3 luni să fie mai mic decât IRCC”, a mai precizat guvernatorul BNR.

El a mai spus că BNR a validat IRCC şi pentru că a observat că este o mişcare care are loc în toată Europa, mai precis trecerea la un indice bazat pe tranzacţii, de la unul bazat pe cotaţii.

Întrebat cum i se pare faptul că unele bănci au majorat marjele, pentru a compensa diferenţa între ROBOR şi IRCC, guvernatorul a spus: „Nu vreţi să vedeţi o uniformizare. Va fi mereu o concurenţă pe piaţă între bănci inclusiv în ceea ce priveşte condiţiile”.

Mugur Isărescu a mai precizat că, în prezent, peste 50% din credite se dau cu dobândă fixă şi s-ar putea ca peste un an să vedem „too much noise for nothing, mult zgomot pentru nimic”, adică este posibil să avem o prezenţă dominantă a creditelor cu rate fixe.

„S-ar putea să treacă în plan secundar toată dezbaterea privind ROBOR şi IRCC”, a adăugat guvernatorul. 

Începând cu data de 2 mai, în urma unor măsuri luate de Guvern, ratele la creditele noi acordate în lei, atât de consum, cât şi ipotecare, se calculează în funcţie de indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). Ratele la creditele în derulare se calculează în continuare în funcţie de ROBOR, în cazul în care împrumutaţii nu solicită o refinanţare. IRCC este cu circa un punct procentual mai mic decât ROBOR, în prezent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite