Isărescu: Majorarea dobânzii cheie nu înseamnă că se va majora ROBOR

Isărescu: Majorarea dobânzii cheie nu înseamnă
că se va majora ROBOR

Mugur Isărescu FOTO Inquam Photos

Majorarea ratei dobânzii cheie a Băncii Naţionale la 2%, decisă luni de BNR, nu înseamnă în sine că se va majora rata ROBOR, cea pe baza căreia se calculează dobânda la creditele în lei acordate populaţiei, subliniază guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„S-ar putea ca efectul să fie uşor deosebit. Însă noi nu vedem mişcări ample”, a spus Isărescu în cadrul unei conferinţe de presă.

El a precizat: „Modificările ROBOR, de exemplu de la 2,01 la 2,02 - modificări care vor apărea în perioada următoare, chiar e posibil ca ROBOR să coboare şi sub 2% -, sunt nesemnificative. Impactul este minimal, iar această mediatizare excesivă trebuie să fie şi ea atenuată”.

Isărescu susţine că ROBOR la 3 luni, la nivelul actual de 2% şi cu dobânzi în piaţă care se plimbă în jurul lui 2%, plus minus 1%, corespunde necesităţilor actuale.

„Realitatea este următoarea: dobânzile care vă interesează, ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, au scăzut aproape permanent în ultimele săptămâni, chiar azi ROBOR la 3 luni a revenit la 2%, pe fondul unui excedent temporar de lichiditate”, a menţionat Isărescu.

El a mai spus că BNR nu a hotărât însă ce va face dacă dobânzile se vor duce semnificativ peste 2%, însă instituţia preferă o stabilitate a dobânzilor şi o instabilitate a cursului de schimb. „Urmează să luăm o decizie în şedinţa următoare şi pentru perioada următoare. Căutăm să avem o stabilitate mai mare a dobânzilor cu o instabilitate mai mare a cursului de schimb”, a subliniat Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat, în acest context, că ponderea creditului în lei, care depinde de dobânda ROBOR la 3 luni, s-a majorat până la 61,8% în totalul creditelor. 

citeste totul despre: