Isărescu: Inflaţia a crescut peste prognoză şi va sta la peste 3,5%. Presiuni din cauza creşterilor salariale şi a taxelor din OUG 114

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat, miercuri, că rata inflaţiei a crescut în martie şi aprilie peste nivelul prognozat, şi va continua să stea peste 3,5%, printre factorii care pun presiune fiind scumpiri la legume şi fructe , la combustibili şi tutun, dar şi creşterile salariale şi taxa impusă companiilor din telecomunicaţii, prin Ordonanţa 114.

„Rata anuală a inflaţiei a crescut până la 4,03 la sută în luna martie 2019 şi 4,11 la sută în luna aprilie, de la 3,83 la sută în februarie, situându-se deasupra intervalului de variaţie al ţintei şi peste nivelul prognozat. Evoluţia a fost determinată de creşterea preţurilor pe segmentul legumelor şi fructelor, precum şi a preţurilor la combustibili şi produse din tutun, o contribuţie semnificativă revenind însă şi componentei de bază a inflaţiei. Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat (care elimină din calculul inflaţiei IPC preţurile administrate, volatile, ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice) s-a menţinut în luna martie la 2,7 la sută, iar în aprilie a urcat la 3 la sută. Avansul reflectă presiuni inflaţioniste în creştere pe partea cererii şi a costurilor salariale, dar şi impactul noii taxe impuse companiilor din telecomunicaţii”, a declarat Isărescu, citând deciziile de miercuri ale Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale.

Astfel, BNR se aşteaptă la o inflaţie situată la peste 3,5% în următoarele trei trimestre. „Noul scenariu al prognozei evidenţiază perspectiva menţinerii ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor trei trimestre deasupra intervalului-ţintei”, mai arată instituţia.

Guvernatorul a precizat că suntem la rate înalte ale inflaţiei în Europa, doar în Ungaria inflaţia fiind mare, de 3,9%, dar „nu sărim calul”. 

BNR mai precizează că incertitudini şi riscuri asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie legate de impactul măsurilor fiscale introduse prin Ordonanţa 114, inclusiv cel al taxei pe activele bancare şi al noului indice IRCC asupra creditării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite