Isărescu sau Golban: şapte motive pentru a nu deprecia leul. Tot ce trebuie să ştii despre evoluţia actuală a leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent, Radu Golban, economistul care a descoperit ca Germania are o datorie istorica de 18 miliarde de euro fata de Romania, l-a criticat pe Mugur Isarescu pentru evolutia cursului de schimb.

Mai precis, acesta a criticat faptul ca banca centrala nu devalorizeaza leul, pentru a creste castigurile companiilor exportatoare.

Golban l-a caracterizat in termeni duri pe guvernatorul bancii centrale, afirmand ca, in timp ce toate tarile cauta sa aiba o valuta ieftina pentru a-si promova exporturile, Romania cauta sa aiba un leu puternic, ceea ce stimuleaza importurile.

Totusi, opinia lui Golban este incompleta si eronata, deoarece nu tine cont de multi factori care graviteaza in jurul cursului de schimb.

Econtext prezinta toate efectele ce deriva dintr-un leu devalorizat sau puternic si, implicit, care este cea mai buna strategie monetara care trebuie adoptata de catre BNR.

Leul – depreciat sau puternic?

1. Intr-adevar, la o prima privire, un leu depreciat ar ajuta exporturile romanesti. Dar exporturile romanesti sunt prea firave. In plus, balanta comerciala suprapune cam acelasi tip de produse exportate si importate.

Citeşte continuarea analizei pe econtext.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite