Isărescu: BNR a cerut Finanţelor ruperea taxei bancare de ROBOR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) a solicitat „ferm” Ministerului de Finanţe ruperea taxei bancare de indicele ROBOR, a declarat luni guvernatorul Mugur Isărescu.

„Am discutat cu ministrul de Finanţe... ca grupul de lucru să facă propunerea pe bază de date, deşi există destule date. Am văzut, însă, că dânsul a spus că se poate modifica cutare... Aşa că îmi permit şi eu să nu-mi ţin cuvântul şi să spun public că acea solicitare a noastră este de neînlocuit, solicitarea noastră fermă: ruperea de ROBOR şi de piaţa monetară nu se discută, din punctul nostru de vedere”, spune Isărescu. 

Guvernatorul a precizat că BNR şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au format un grup de lucru la Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), pentru a discuta despre taxa pe activele băncilor, „ca să nu se mai interfereze domnul Vâlcov”, consilierul premierului Viorica Dăncilă.

„Ar trebui să ajungem la o înţelegere cu Ministerul Finanţelor pe OUG114. Solicitarea Consiliului de Administraţie al BNR este ruperea totală a taxei pe activele bancare de ROBOR. ROBOR înseamnă altceva. Intenţiile noastre sunt de rupere a taxei pe activele bancare de ROBOR şi de piaţa monetară. Nu se discută. Altfel, ce facem? Nu mai putem folosi nici leul, nici dobânda de politică monetară ca arme de luptă împotriva inflaţiei?”, a spus guvernatorul.

Isărescu a subliniat că este dreptul Guvernului să pună ce taxe doreşte, inclusiv pe bănci, dar a criticat din nou modul în care taxa a fost introdusă: „în pragul Crăciunului şi fără studiu de impact”.

Mugur Isărescu a mai atras atenţia că Darius Vâlcov „a canalizat toată discuţia despre bănci doar pe problema creditului, ceea ce e chiar periculos!” şi „un lucru grav”. „A canalizat toată discuţie despre bănci numai pe ideea creditului, ca şi cum asta este singura funcţie a băncilor. Prin bănci se fac toate plăţile din economie, aproape toată populaţia este plătită prin sistemul bancar. Sunt aproape 10 milioane de depozite. Într-o zi normală în România se fac până la 300.000 de plăţi prin sistemul bancar. De unde până unde singura preocupare a domnului consilier că creşte creditul şi să atace ROBOR?”, a subliniat guvernatorul.

El a explicat că prin ROBOR intră lichiditatea în sistem. „În consecinţă, să te duci cu ideea că îl sugrumi e ca şi cum ai încerca să atentezi la aprovizionarea cu lichidităţi inclusiv a Trezoreriei statului. Te duci la plăţile de salarii, la plăţile de pensii. De unde ideea adusă repetativ în opinia că asta e singura misiune a băncilor, să dea credite ieftine? Băncile au o funcţie vitală în economie, că ne place sau nu”, a mai spus Isărescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite