UPDATE Iohannis: PSD a mărit salariile până le-a micşorat. Acum vrea să naţionalizeze Pilonul II de pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iohannis

Preşedintele României a criticat dur miercuri politicile economice ale PSD, sugerând că majorarea salarială s-a dovedit a fi de fapt diminuare şi că toate modificările legislative, aprobate pe bandă rulantă în şedintele Executivului, nu vor avea rezultate bune.

„Cred că aceste veşnice schimbări nu aduc decât bulversări şi incertitudini. Am observat că PSD a făcut un hobby din a schimba tot ce funcţionează în România, a schimbat sistemul de impozite şi taxe, a mărit salariile până le-a micşorat, acum vrea să naţionalizeze Pilonul II de pensii. Se poate guverna aşa, dar nu cu rezultate bune. Nu cred că mergem spre o stabilitate a statutului român, aceste lucruri duc la instabilitate”, a spus Iohannis, la Parlament, după ce a participat la sesiunea de deschidere a primului Summit Parlamentar al Formatului Bucureşti (B9).

Anterior, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, afirmase că Pilonul II de pensii va deveni opţional şi că se lucrează la un act normativ în acest sens.

Teodorovici a adăugat că, astfel, românii ar putea alege să-şi transfere banii strânşi la pilonul de pensii private, la bugetul sistemului public de pensii.

”Adică până la urmă e o concurenţă. Nu impune nimeni absolut nimic, este doar un mecanism mult mai transparent şi, logic, trebuie să laşi omul să opteze pentru ce crede că e mai bine pentru viitorul său”, a spus ministrul, estimând că proiectul de act normativ va fi gata în câteva luni.

Economiştii critică decizia şi spun că cei care vor opta pentru o astfel de variantă vor deveni dependenţi de deciziile politice, care sunt imprevizibile. 

Cîţu: Statul vrea să ia cu japca pensiile private

Senatorul Florin Cîţu a declarat marţi că guvernanţii lucrează la o ordonanţă de urgenţă privind naţionalizarea Pilonului II, care va fi gata săptămâna viitoare.

„Săptămâna viitoare va fi ordonanţă de urgenţă care va avea o variantă urâtă, spre naţionalizarea pilonului 2 de pensie. Orice intervenţie de acest gen înseamnă volatilitate pe pieţele financiare, înseamnă dobânzi mai mari pentru bugetul statului, înseamnă costuri mai mari pentru toată lumea. Oricum ai da-o, ceea ce ne spun ministrul Finanţelor Publice, ministrul Muncii şi, în general, PSD-ul, înseamnă costuri mai mari pentru toţi cei care muncesc astăzi în România doar pentru a plăti nişte pensii pe care ei le-au mărit din pix, nişte pensii speciale şi pensii nesimţite. Vorbim de banii, banii privaţi din pilonul 2 de pensii, 42 de miliarde de lei, asta este de fapt miza despre care se discută astăzi, bani care înseamnă în jur de 5 la sută din PIB, pe care vor să îi ia cu japca”, a spus Cîţu.

Românii au cu 1,1 miliarde de euro mai puţin la Pilonul II 

Nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat a dus la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor în ultimii zece ani, impactul la nivelul Pilonulului II fiind de 1,1 miliarde de euro, potrivit prezentării susţinute marţi de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) în Comisia economică din Senat.

Legea 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat, prevedea un calendar de creştere a contribuţiei virate către Pilonul II de la 2% din venitul brut în 2008 la 6% în 2016, potrivit APAPR.

După mai multe întârzieri, contribuţia a ajuns la 5,1% în 2016 şi 2017 şi a scăzut la 3,75% în 2018.

”Din cauza nerespectării legii, românii au acum, după 10 ani de Pilon II, sume cu 12,9% mai mici în contul personal decât ar fi avut dacă legea ar fi fost respectată. Impactul la nivelul Pilonului II este de 1,1 miliarde de euro - contribuţii nevirate”, se arată în prezentare.

Randamentul investiţional al Pilonului II, pe baza VUAN (Valoarea Unitară a Activului Net) mediu, pentru perioada mai 2008 – februarie 2018 a fost de 128,3%, adică o medie de 8,8% pe an de la lansare până în prezent, potrivit APAPR.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite