Iniţiatorii unui proiect ce modifică Legea clauzelor abuzive cer retragerea acestuia, după ce forma adoptată în Senat a ajuns să avantajeze clar băncile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 17 deputaţi PSD şi UNPR au cerut, miercuri, Biroului Permanent al Camerei, retragerea proiectului de lege pe care l-au iniţiat pentru modificarea Legii clauzelor abuzive, acuzând că în Senat, actul a suferit modificări care l-au îndepărtat de scopul iniţial de a proteja consumatorii.

Deputatul PSD Mihai Sturzu, unul dintre iniţiatori, a declarat azi că proiectul de modificare a Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori nu mai este susţinut de semnatari. „Pe scurt, trebuie să vă spun că iniţiativa de modificare, aşa cum a plecat ea din Cameră, semnată de 17 deputaţi, era menită să vină în sprijinul cetăţenilor, al consumatorilor. Din păcate, am observat faptul că la Senat au fost aduse modificări substanţiale acestei iniţiative, Senatul a şi adoptat de altfel această formă, care însă îndepărtează iniţiativa nostră de obiectivele pe care şi le propusese“, a precizat Sturzu.

El a arătat că modificările aduse de senatori au „alterat“ în asemenea măsură conţinutul propunerii semnate de el şi ceilalţi deputaţi încât cea mai bună soluţie constă în retragerea proiectul de lege. „Cei 17 iniţiatori, inclusiv eu, am semnat această solicitare de retragere“, a spus Sturzu.

Clauzele abuzive nu au ce să caute în contracte, a mai spus el. „Clauzele abuzive scad încrerderea în instituţii, pe termen lung societatea are de pierdut. Consider că eliminarea clauzeleor abuzive din contracte trebuie făcută. Le-am spus consumatorilor că, dacă s-a ajuns în acest punct, această dezbatere trebuie oprită aici şi probabil începută una nouă, dar într-un viitor destul de apropiat“, a spus Sturzu.

El a arătat că a discutat atât cu reprezentanţii consumatorilor, cât şi cu cei ai mediului bancar, care au agreat soluţia ca acest demers să fie oprit în acest moment.

Proiectul a fost deturnat în favoarea băncilor

Sturzu a precizat, răspunzând unei întrebări, că modificările aduse de Senat ar face imposibilă acum anularea acestor clauze abuzive. El a arătat că nu a fost invitat la dezbaterea proiectului de lege pe care l-a semnat ca iniţiator de către comisiile avizoare din Senat.

Sturzu a spus că organizaţiile de consumatori cu care a discutat au susţinut că Legea 193/2000, deşi nu este perfectă, este mai bună chiar fără modificări, faţă de ce se încercase să se facă în Camera Deputaţilor. „Se pare că am deshis o cutie a Pandorei unde diversele zone reprezentate au puteri de convinegere diferite, atunci se pare că cea mai bună soluţie e să lăsăm legea aşa cum a fost ea, Legea 193/2000, care condamnă clauzele abuzive. În momentul de faţă sunt procese câştigate în instanţă în baza acestei legi pentru eliminarea clauzelor abuzive. Noi am vrut să ajutăm mai mult cetăţenii şi ceea ce s-a întâmplat la Senat a fost exact opusul acestui demers“, a mai spus Sturzu.

Iniţiativa legislativă semnată de cei 17 deputaţi are în vedere protejarea persoanelor care achiziţionează bunuri şi servicii împotriva abuzului de putere al vânzătorului sau furnizorului, precum şi împotriva contractelor de adeziune şi împotriva excluderii abuzive a unor drepturi esenţiale din contracte.

Consecinţele proiectului

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) avertiza la începutul lunii aprilie că Senatul a aprobat în luna decembrie o propunere de modificare a legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori. 

Proiectul spune că instanţele nu vor mai putea elimina clauzele contractuale care se referă la preţul contractelor, ceea ce în cazul creditelor înseamnă clauzele privind dobânzile şi comisioanele, acţiunile pentru eliminarea clauzelor abuzive vor putea fi iniţiate doar de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), iar cei care vor să se judece trebuie să bată drumul până la Bucureşti, pentru a contesta contractele la Tribunalul specializat ce va fi creat în acest sens, fie că se află în Capitală sau în celălalt capăt al ţării, în Sighetul Marmaţiei, Dorohoi sau Jimbolia.

Potrivit organizaţiei, în eventualitatea în care proiectul de modificare a legii va trece de Parlament în forma vizată ar fi dus la:

- imposibilitatea recuperării pagubelor provocate de clauze abuzive, întrucât hotărârile instanţelor vor avea efect numai pentru viitor; 

- consumatorii nu vor mai putea solicita direct instanţei anularea clauzelor abuzive; 

- clauzele privind modul de modificare a costului contractului, de exemplu, cele care stabilesc modul de modificare al dobânzii în contractele de credit, nu vor mai putea fi anulate; 

- acţiunea în faţa instanţei de judecată va putea fi iniţiată numai într-un termen general de 3 ani, nu în orice moment, cum este în momentul de faţă.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/clauze-abuzive-1" target="_blank">View the story "clauze abuzive" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite