INFOGRAFIE Cum văd tinerii de azi pensia de mâine: vor ieşi înainte de vârsta oficială şi se vor ocupa de propriile pasiuni sau vor călători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi 49% din tinerii între 18 şi 35 de ani se consideră principalii responsabili pentru nivelul veniturilor de care vor dispune după momentul retragerii din activitate, doar 12% economisesc pe cont propriu pentru pensie, arată un studiu al ING Asigurări de Viaţă.

În cadrul studiului „Cum te pregăteşti pentru bătrâneţe?“, realizat de ING Asigurări de Viaţă în luna octombrie 2013 a fost identificat „Portretul tânărului viitor pensionar“.

Studiul a avut ca scop identificarea modului în care tinerii, angajaţi în prezent şi viitori beneficiari ai sistemului de pensii, privesc momentul retragerii din activitate. Acesta a fost desfăşurat în mediul online, pe un eşantion reprezentativ pentru mediul urban de 1.731de persoane, dintre care 68% au între 18 şi 35 de ani, iar restul între 36 şi 45 de ani.

O mare parte dintre tineri (68% dintre respondenţii cu vârsta între 18 şi 35 de ani) se văd retrăgându-se din activitate înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare (aşa cum este stabilită în prezent, la 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi), arată studiul ING.

Ce vor face după ieşirea la pensie

Referitor la modul în care ar vrea să-şi petreacă timpul după retragerea din activitate, imaginea pe care o au tinerii este în mod clar mai optimistă decât cea a respondenţilor cu vârsta de peste 35 de ani.

Astfel, jumătate se văd călătorind cel puţin o dată pe an în străinătate, comparativ cu 39% dintre persoanele cu vârstade 36-45 de ani, iar 62% cred că se vor ocupa de hobby-urile proprii, comparativ cu 57% dintre respondenţii din intervalul 36-45 ani.

Doar 21% dintre tineri cred că vor fi nevoiţi să continue să lucreze pentru a-şi suplimenta veniturile aferente pensiei, comparativ cu 47% dintre respondenţii cu vârste între 36 şi 45 ani.

Interesant de observat este că aproape jumătate (49%) dintre tineri se consideră principalii responsabili pentru a avea un venit adecvat propriilor nevoi la momentul în care se vor pensiona, iar 12% cred că această principală responsabilitate revine angajatorilor lor. 39% dintre tineri apreciază că statul este cel care ar trebui să le asigure un nivel adecvat de venituri.

Interesul pentru pensie creşte odată cu vârsta

Aproximativ 60% dintre respondenţii din segmentul de vârstă 18-35 spun că sunt interesaţi de ştirile privind tematica pensiilor, iar interesul creşte odată cu înaintarea în vârstă - aproape 80% dintre persoanele din categoria 36-45 ani declarând acest lucru.

În acelaşi timp, tinerii cunosc problemele cu care se confruntă sistemul public de pensii, considerând în proporţie de 95% că este riscant să se bazeze exclusiv pe pensia pe care o vor primi de la stat, în principal din cauza schimbărilor ce pot surveni în privinţa vârstei de pensionare şi a cuantumului veniturilor asigurate.

Banii de la stat nu vor fi de-ajuns

Studiul mai arată că 87% dintre respondenţii cu vârste între 18 şi 35 de ani sunt conştienţi că valoarea pensiei de stat nu le va fi suficientă la momentul retragerii din activitate.

De altfel, un sfert dintre tinerii care au participat la studiul ING se găsesc în prezent în situaţia de a-şi sprijini financiar părinţii sau alte rude apropiate cu o sumă de bani pe care le-o oferă lunar sau/şi plătind pentru ei diverse cheltuieli. Circa jumătate dintre persoanele pe care le susţin sunt pensionari.

pensionarul

Tinerii ar economisi, dar au alte urgenţe

Totuşi, în privinţa acţiunilor pe care le întreprind pentru a-şi construi un viitor financiar aşa cum şi-l dorescse remarcă încă un decalaj important.

Astfel, numai 12% reuşesc să economisească pentru pensie, chiar dacă 54% dintre tineri şi-au propus să pună bani deoparte cu acest obiectiv - procent semnificativ mai mic decât cel înregistrat în intervalul de vârstă 36-45 de ani (de 71%).

Priorităţile pe termen scurt şi mediu, mai tangibile şi urgente, sunt cele care “acaparează” economiile tinerilor, puţin peste jumătate (52%) dintre ei declarând că reuşesc să pună lunar deoparte cel puţin 10% din venit pentru obiective diverse

Unul din trei ştie ce e Pilonul II

În ceea ce priveşte participarea la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II), 33% dintre tineri au declarat că ştiu exact care este contribuţia lunară la fondul de pensii, comparativ cu 43% dintrepersoanele de peste 36 de ani, iar 34% dintre tineri (versus 40% dintre persoanele peste 36 de ani) ştiu câţi bani au acumulat în contul individual de pensie privată obligatorie.

În acelaşi timp, peste 80% dintre tineri înţeleg mecanismul de funcţionare a sistemului privat de pensii, respectiv faptul că fondurile care se acumulează din contribuţii în conturile individuale le aparţin şi se vor întoarce la ei în viitor, neredistribuindu-se actualilor pensionari (procent relativ similar celui înregistrat pentru intervalul de vârstă 36-45 de ani).

Popescu, ING Asigurări de Viaţă: „Doar 20% dintre clienţii noştri au sub 35 de ani“

Generaţia Y, a tinerilor născuţi între 1980 şi 1995, este dornică să găsească un echilibru între viaţa personală şi cea profesională, iar acest lucru se reflectă şi în optimismul şi lejeritatea cu care privesc momentul retragerii din activitate. Vedem, în acest studiu, un tânăr care îşi doreşte să se pensioneze cât mai devreme, să-şi petreacă vârsta a treia cât mai dinamic şi preocupându-se de propriile pasiuni, dar totodată încă destul de neimplicat şi inactiv în a economisi individual pentru a putea avea stilul de viaţă dorit. Acelaşi decalaj îl remarcăm şi în practică, privind la procentajul tinerilor care au o pensie facultativă în portofoliul ING Asigurări de Viaţă: doar 20% dintre clienţii noştri au sub 35 de ani. Pentru a putea deveni realitate, acesteplanuri trebuie însăsă fie susţinute de un demers individual de economisire, care săînceapă cât mai din timp, deoarece astfelefortul necesar pentru a-şi asigura nivelul de trai dorit la pensie va fi mai redus iarsuma disponibilă va fi mai importantă“, spune Marius Popescu, director general ING Asigurări de Viaţă.


MAI PUTEŢI CITI PE ACEEAŞI TEMĂ:

Ce se întâmplă cu banii tăi când ajung într-un fond de pensii private. Contribuţia la Pilonul II creşte în 2014 la 4,5%, cea la sistemul public scade

Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte în 2014 de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor. În acelaşi timp, contribuţia la sistemul public de pensii scade cu 0,5 puncte procentuale. Astfel, mai mulţi bani ce urmează să-ţi asigure bătrâneţea ajung în administrare privată. Ce se întâmplă cu ei?

Contribuţia la pensiile private obligatorii creşte la 4,5% din venitul salariatului

Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, potrivit proiectului bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor.

INFOGRAFIE Cât au câştigat românii în 2012 din pensia privată

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) şi facultative (Pilonul III) au înregistrat anul trecut randamente medii de 10,5%, rerspectiv 9,96% şi au ajuns la active nete totale de 10,23 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro) în decembrie 2012, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite