INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor cred că alimentele se vor ieftini după reducerea TVA

INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor cred că alimentele se vor ieftini după reducerea TVA

Unu din trei români cred că alimentele nu se vor ieftini deloc după reducerea TVA FOTO Adevărul

Aproape 60% din români se aşteaptă ca preţurile alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice să fie mai mici după reducerea TVA de la 24% la 9% începând cu 1 iunie, respectându-se integral sau parţial scăderea taxei, relevă barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“.

Majoritatea românilor consideră că reducerea TVA la alimente şi la băuturi nealcoolice de la 24% la 9%, începând cu 1 iunie, este o măsură bună pentru ei personal (83,8%) şi pentru economie în general (78,2%), în timp ce mai puţin de 6% din ei cred că decizia fiscală nu va aduce beneficii nici lor, nici economiei, arată rezultatele sondajului „Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research în perioada 23-30 aprilie. 
 
Sondajul s-a realizat pe un eşantion de 1.085 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, cu o eroare maximă admisă a datelor de ±3%, la un grad de încredere de 95%, chestionarele fiind aplicate în 40 de judeţe şi Bucureşti (77 de localităţi). 
 
De asemenea, 34,5% din respondenţi consideră că taxe şi impozite mai mici înseamnă mai puţini bani pentru sănătate, educaţie şi infrastructură, în timp ce 38,8% din ei nu cred acest lucru. 
 
 
57% din români cred că preţurilor alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice vor scădea de la 1 iunie, respectându-se integral (19,3%) sau parţial (37,7%) reducerea TVA de la 24% la 9%. Totuşi, unu din trei români (32,8%) se aşteaptă ca preţurile să nu scadă deloc după reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată, mai arată rezultatele sondajului.
 
Etapa de culegere a datelor pentru acest sondaj s-a încheiat pe 30 aprilie şi nu a acoperit ultimele evoluţii care par a indica o temperare a suspiciunilor potrivit cărora marile lanţuri de magazine ar creşte artificial preţurile înainte de reducerea TVA. Între timp, după o serie de discuţii dintre reprezentanţii Guvernului şi ai marilor retaileri, unele lanţuri au anunţat chiar o îngheţare a preţurilor.  
 
Peste 60% din respondenţii sondajului preferă reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% în locul unei scăderi a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, 28,9% - contrariul, iar 9,2% - nu au răspuns sau au spus că nu ştiu răspunsul. 
 

Românul: „Mi-am plătit mereu taxele şi impozitele“

Peste 90% din români susţin că şi-au plătit întotdeauna taxele şi impozitele şi doar 6,2% admit că nu au făcut acest lucru, însă numai 16,4% din români consideră că toată lumea îşi plăteşte în mod corect taxele, în timp ce 72,6% nu cred acest lucru. Statul trebuie să-i sancţioneze la fel pe toţi cetăţenii care nu îşi plătesc taxele, indiferent dacă au venituri mai mari sau mai mici, consideră 61,8% din români, în timp ce 32,6% cred că statul trebuie să fie mai blând cu cei cu venituri mici care nu îşi achită taxele, relevă rezultatele sondajului realizat de INSCOP Research.      
 
De asemenea, 66,6% din respondenţi consideră că statul trebuie să aplice aceleaşi sancţiuni tuturor firmelor care nu-şi achită taxele, indiferent de dimensiunea acestora, în timp ce 26,4% au răspuns că statul trebuie să fie mai blând cu firmele mici. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările