INFOGRAFIE Românii din străinătate încep să trimită mai mulţi bani acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sumele transferate în ţară de românii de peste hotare s-au ridicat în primul semestru al acestui an la 1,86 miliarde de euro, atingând nivelul maxim al ultimilor cinci ani. După mulţi ani de scădere, transferurile de bani efectuate de românii care lucrează în străinătate către România dau primele semne de creştere.

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice – majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare – au ajuns în primul semestru al acestui an la 1,86 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR)

Valoarea este cu 6,5% mai mare decât cea înregistrată în perioada similară din 2013, respectiv 114 milioane de euro, şi cu peste 10% (174 de milioane de euro) peste cea din 2011, când s-a înregistrat nivelul minim al ultimilor nouă ani. 

Totuşi, faţă de nivelul de vârf înregistrat în 2008, remiterile au fost în primele şase luni ale acestui an mai mici cu peste 40%. 

Chiar şi cu aceste scăderi înregistrate de la intrarea în criză, românii se regăsesc pe locul al treilea în topul mondial al beneficiarilor de bani trimişi acasă din străinătate, după Ucraina şi Tadjikistan, potrivit unui raport publicat de Banca Mondială la sfârşitul anului trecut. 

Acestea sunt însă sume care au intrat în ţară prin canale care pot fi monitorizate, transferuri bancare sau prin intermediul companiilor specializate, volumele reale fiind mai mari, având în vedere că cei mai mulţi sunt aduşi în ţară „cu sacoşa“. 

De asemenea, nimeni nu ştie câţi bani strânşi au românii care lucrează în străinătate. Conform unui studiu mai vechi al Fundaţiei Soros România, românii care lucrează în afara ţării ar fi strâns 100 de miliarde de euro din 2000 până în 2010.

  

Cele mai mari sume, din Germania şi SUA

Dacă în anii de boom economic muncitorii români din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.

Analiştii anticipează că remiterile nu vor ajunge prea curând la nivelul din 2007-2008 pentru că ţările de destinaţie nu şi-au revenit din criza economică. Aproape două milioane de români au plecat la muncă în Italia şi în Spania în ultimii ani, numărul acestora crescând de peste zece ori în ultimii 5 - 10 ani. 

Românii care lucrează în Germania şi Statele Unite ale Americii au trimis anul trecut mai mulţi bani în ţară decât cei din Spania, unde sunt mai mulţi, însă mai slab calificaţi şi mai prost plătiţi, pe primul loc menţinându-se muncitorii din Italia, declara în urmă cu două luni Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României.

„Există trei tipuri de migranţi. Sunt cei care migrează spre Grecia, Portugalia, Spania – statele mediteraneene, unde se duc cei cu o calificare mai redusă, cu salarii mai mici şi care au dificultăţi în a transmite acasă sume foarte mari. Ei sunt însă foarte mulţi. Această categorie vrea să se întoarcă acasă, neavând acolo conditţi de trai civilizat. Majoritatea au ca plan construirea unei case în România sau deschiderea unui butic, a unei afaceri. O a doua categorie sunt cei care emigrează în Germania, Marea Britanie, Franţa. Ei au sau nu au dorinţa de a se întoarce acasa, au condiţii de viaţă mai bune decât cei din prima categorie. O a treia categorie sunt cei cu o calificare înaltă care pleacă în SUA sau în Canada şi care, de regulă, pleacă definitiv. Ei trimit bani în ţară doar pentru a-şi ajuta rudele, nu pentru a-şi cumpăra o casă sau a-şi deschide un business“, a explicat economistul-şef al BNR tipologia migrantului român. 

Spania, dar şi Italia sunt ţările din Uniunea Europeană care au fost grav afectate de şomaj în ultimii patru ani. La finele lunii iunie a acestui an, rata şomajului se ridica la 24,5% în Spania, în continuare cea mai mare din Europa, iar în Italia era de 12,3%. 


remiteri transferuri primul semestru S1 2014

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite