INFOGRAFIE România, în topul „durerii la pompă“

INFOGRAFIE România, în topul „durerii la pompă“

România se situează pe locul 33 din 60 într-un top mondial al statelor cu cea mai scumpă benzină FOTO Adevărul

Benzina nu este scumpă în România comparativ cu alte state, dar ne situăm pe locul 8 într-un clasament al poverii cheltuielilor la pompă.

Benzina este, pe lângă rata la credit, una dintre cele mai mari poveri ale românilor. Scumpirea ei dă bătăi de cap atât angajaţilor care merg zilnic la serviciu cu maşina, dar şi companiilor din sectorul transporturilor. Chiar dacă românii nu s-au mai confruntat cu scumpiri ale benzinei ca în 2010-2011, creşterea preţurilor de anul trecut s-a simţit în bugetul lunar. Mai exact, România se află printre primele ţări din Uniunea Europeană la scumpirea benzinei. Preţul carburanţilor a crescut cu 9 eurocenţi în ultimul an, ceea ce plasează ţara noastră pe locul patru în topul celor mai drastice scumpiri, potrivit econtext.ro. 

 
Preţu-i mic, povara-i mare
 
În ciuda creşterii semnificative a preţului carburanţilor în România, ţara noastră se situează pe locul 33 din 60 într-un top mondial al statelor cu cea mai scumpă benzină întocmit de Bloomberg. Mai exact, preţul mediu la pompă în România este de 6,7 dolari/galon (aproximativ 1,77 dolari/litru). Totuşi, România se situează mult mai sus în clasament, pe locul 8, atunci când vine vorba despre ponderea pe care o are cheltuiala cu cumpărarea unui galon (3,785 litri) de benzină în venitul mediu zilnic la nivel naţional, care este de 30%. 
 
Pentru că benzina reprezintă o cheltuială foarte mare pentru mulţi dintre români, o parte au renunţat la maşină. Astfel, românii consumă foarte puţină benzină, în medie doar 0,06 galoane (aproximativ 0,22 litri) pe zi de persoană. O altă explicaţie ar fi aceea că, raportat la numărul total al populaţiei, parcul auto local este relativ restrâns. De exemplu, la nivelul anului 2009, în România erau 197 de maşini la mia de locuitori, cel mai slab nivel din Uniunea Europeană.
 
Turcia, cea mai scumpă benzină
 
Turcia este ţara cu cea mai scumpă benzină în cifră absolută, respectiv 9,89 dolari/galon (2,61 dolari/litru), potrivit clasamentului întocmit de Bloomberg. În funcţie de povara cheltuielilor cu benzina în venitul mediu zilnic, Turcia se situează pe locul 7 în top, cu doar o poziţie înaintea României. Mai exact, pentru a cumpăra un galon de benzină, turcii cheltuiesc o treime din venitul lor mediu zilnic. 
 
Benzina este o povară grea pentru pakistanezi. Pentru a cumpăra un galon de benzină la preţul mediu din Pakistan, locuitorii trebuie să munceasca mai mult de o zi, în condiţiile în care venitul mediu zilnic în Pakistan este de doar 3,55 dolari. Preţul mediu al unui galon de benzină este în Pakistan de 3,98 dolari/galon (aproximativ 1,05 dolari/litru). Din acest motiv, pakistanezii consumă, în medie, doar 0,01 galoane (0,03 litri) de benzină pe zi de persoană.
 
La polul opus în clasament, atât în funcţie de preţul benzinei, cât şi a poverii acesteia în venitul zilnic, se situează Venezuela. Aici, preţul unui galon de benzină este de doar 0,06 dolari. Chiar şi cu un venit zilnic relativ redus, de numai 31 de dolari, ponderea cheltuielilor necesare pentru cumpărarea unui galon de benzină în totalul venitului este mai mică ca oriunde, de numai 0,2%. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările