INFOGRAFIE Un român din trei pune bani la ciorap. Cum îşi organizează românii bugetul de familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar 31% din populaţie îşi economiseşte banii, depozitul bancar mediu fiind de 950 de lei. Cea mai mare ameninţare pentru bugetul familiei este factura la întreţinere, arată un sondaj pe teme financiare.

Românii întreţin o relaţie specială cu banii: muncesc mult pentru a-i obţine, aşa că sunt foarte atenţi la modul în care îi cheltuiesc, iar când îi pun deoparte pretind siguranţă maximă, care e chiar mai importantă decât randamentul. Dar numai un român din trei reuşeşte să pună bani deoparte.

Locuinţa, confortul familiei şi traiul de zi cu zi reprezintă ţinta preferată a cheltuielilor şi cea mai mare temere de ordin financiar este să nu se scumpească întreţinerea casei. Acestea ar fi câteva dintre principalele concluzii ce se desprind dintr-un studiu realizat de firma britanică de cercetare YouGov, la iniţiativa companiei de microcreditare Provident Financial România.

Prioritatea zero: casa

Mai mult de o treime (35%) din cei chestionaţi în cadrul sondajului au declarat că apelează la împrumuturi pentru mini-investiţii în confortul vieţii de familie şi 22% din ei se împrumută pentru a acoperi cheltuielile legate de educaţia copiilor.

90% din respondenţi au declarat că împrumută doar sume de bani care se potrivesc situaţiei lor financiare, iar 94% spun că analizează atent avantajele şi implicaţiile contractării unui împrumut înainte de semnarea contractului.

Principala îngrijorare pentru 62% din participanţii la studiu este legată de presiunea cheltuielilor zilnice asupra bugetelor personale, urmată de stabilitatea locului de muncă (17%) şi de costurile legate de educaţia copiilor (7%). În acelaşi timp, 60% din respondenţi declară că sunt mult mai atenţi cu cheltuielile lor zilnice şi doar 31% reuşesc să pună bani deoparte.

Nevoile urgente, greu de finanţat

Cercetarea confirmă că deciziile financiare ale clienţilor noştri sunt luate în cunoştinţă de cauză şi că cel mai important factor în aceste decizii îl reprezintă gradul de încredere pe care aceştia îl au în nivelul şi stabilitatea veniturilor pe care le câştigă. În acelaşi timp, şapte din zece persoane chestionate au declarat că le-ar fi dificil sau imposibil să facă rost de bani pentru o nevoie urgentă, iar şase din zece nu au un cont bancar“, afirmă Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România.

De altfel, 7 din 10 respondenţi au spus că rapiditatea şi aspectul convenabil al produselor şi serviciilor financiare oferite sunt cei mai importanţi factori de care ţin cont atunci când aleg o instituţie financiară.

Studiul a evidenţiat, totodată, şi intenţiile de investiţie ale românilor: 42% din cei chestionaţi îşi doresc deschiderea unui fond de economii. Mai mult, o treime vor să investească în fonduri private de pensii şi asigurări de viaţă.

Suntem pe jumătate optimişti

În ceea ce priveşte evoluţia economică a ţării în perioada următoare, jumătate dintre cei chestionaţi sunt fie optimişti şi întrevăd o creştere economică, fie consideră că lucrurile vor rămâne la fel. În acelaşi timp, 37% din cei chestionaţi se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei lor financiare, fie ca urmare a schimbării locului de muncă, fie datorită realizării unor venituri mai mari.

Rapiditatea contează

Românii apelează la împrumuturile mici în special atunci când trebuie acoperită o cheltuială urgentă. De aceea, pentru 7 din 10 respondenţi contează cel mai mult rapiditatea cu care finanţatorii acordă creditele.

Cercetarea YouGov face parte dintr-o iniţiativă desfăşurată în rândul clienţilor grupului britanic International Personal Finance în toate cele şase ţări în care acesta este prezent. ;
 


Siguranţa economiilor este cea mai importantă

De ce românii preferă să economisească, în loc să-şi investească banii în diverse plasamente financiare? „Pentru că ei ţin foarte mult la siguranţa banilor, care este mai importantă chiar şi decât randamentul“, a răspuns, pentru „Weekend Adevărul“, consultantul financiar Aurelian Dochia.

Dacă aţi realiza acum un sondaj cu întrebarea «De ce nu vă economisiţi banii?», majoritatea ar răspunde că nu le mai rămân şi pentru a pune deoparte. Dar de cele mai multe ori nu este adevărat. Dimpotrivă, rata economisirii este mai mare în ţările în care populaţia are venituri mici. Asta pentru că oamenii care au bani puţini sunt mai înclinaţi să-i economisească decât să-i cheltuiască ori să-i investească. China, spre exemplu, are cea mai mare rată a economisirii, şi ştim cu toţii că veniturile chinezilor sunt relativ reduse. La polul opus se află SUA, cu o rată a economisirii dintre cele mai mici“, a spus analistul.

Românii ţin la siguranţa banilor şi chiar atunci când îi depun în bancă nu văd asta ca pe un plasament sau ca o sursă de câştig suplimentar, ci ca pe o garanţie că nu se vor pierde. Chiar diferenţa între bănci este făcută de români după criteriul încrederii în siguranţa banilor, nu după cel al randamentului“, a mai precizat Aurelian Dochia.

Pentru cei care vor să se „aventureze“ în afara sistemului bancar, el recomandă plasamentele în fonduri de investiţii şi unele instrumente de economisire oferite de companiile de asigurări.

cum cheltuiti
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite