INFOGRAFIE Măririle de salariu, mâncate de scumpiri. În ce domenii se oferă cele mai mari salarii

INFOGRAFIE Măririle de salariu, mâncate de scumpiri. În ce domenii se oferă cele mai mari salarii

Cele mai mari salarii medii pe ramură au fost plătite, în luna februarie, în fabricarea tutunului, în transporturile aeriene şi în bănci FOTO Adevărul

Din februarie 2012 până în februarie 2013, salariul mediu pe economie a crescut cu 5,5%, de la 1.472 la 1.553 de lei lunar, arată datele comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Dar tot cu 5,5% au avansat, în medie, şi preţurile bunurilor de consum, agregate cu tarifele pentru servicii, astfel că puterea de cumpărare a românilor a bătut pasul pe loc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asta s-a întâmplat la nivel de medii naţionale, dar în realitate cei mai mulţi români au avut creşteri salariale mai mici, dacă nu chiar stagnări sau scăderi, în timp ce avansul preţurilor a fost mult mai mare la produsele de imediată necesitate. Viaţă mai scumpă, cu venituri îngheţate sau mai mici – cu acest fenomen s-au confruntat salariaţii care lucrează în transporturi, telecomunicaţii, prelucrarea lemnului, industria alimentară, comerţ, construcţii, agricultură, confecţii sau turism.

 
Printre puţinele domenii în care salariile au crescut peste media scumpirilor se numără administraţia publică, aviaţia, învăţământul, sănătatea şi sectorul de cultură-spectacole, arată statisticile oficiale.
 
Minimul, de cinci ori mai mic decât maximul 
 
Cele mai mari salarii medii pe ramură au fost plătite, în luna februarie, în fabricarea tutunului, în transporturile aeriene şi în bănci, iar cele mai mici – în producţia mobilei, în industria alimentară şi în turism. Cea mai mare medie salarială a fost de 4.731 de lei, iar cea mai mică a fost de 844 de lei, adică minimul a fost de cinci ori mai redus decât maximul.
 
Pe de altă parte, în februarie au avut loc şi două premiere: maximul a trecut pragul de 1.000 de euro, iar producătorii de ţigări au ieşit primii în topul salariilor, surclasându-i şi pe aviatori, şi pe bancheri. Până nu demult, bancherii şi aviatorii îşi disputau primele două locuri, dar salariile lor nu depăşeau echivalentul în lei a 1.000 de euro.
 
Februarie: 5 lei în plus la salariu
 
Câştigul salarial mediu net a fost în februarie de 1.553 de lei, în urcare faţă de prima lună a anului cu 5 lei, sau 0,3%. „În majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori a încasărilor mai mici (în funcţie de contracte), a dificultăţilor financiare şi concediilor fără plată. De asemenea, câştigul salarial mediu net a scăzut în luna februarie 2013 şi ca urmare a acordării în luna ianuarie a primelor ocazionale ori sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă) în unele activităţi economice“, se arată într-un comunicat al INS. Câştigul brut a fost, în februarie, de 2.144 de lei, cu 0,3% mai mare decât în ianuarie 2013. 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările