INFOGRAFIE Filosofia fiscală a lui Dragnea: salariu mai mare, gaură în buzunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planurile Guvernului de a reduce numărul de contribuţii sociale la două şi de a le lăsa doar în sarcina angajatului vor aduce o pierdere semnificativă în buzunarul românilor şi vor creşte doar din pix salariul minim pe economie, majorând în acelaşi timp taxele pe care le ia statul unui angajat.

Un român care este plătit în prezent cu salariul minim pe economie de 1.450 de lei ia în mână, după ce plăteşte contribuţiile şi impozitul pe venit de 16%, în jur de 1.065 de lei. Dacă Guvernul va schimba însă modalitatea de plată a contribuţiilor sociale, salariatul va rămâne cu mai puţini bani în mână, respectiv cu circa 972 de lei.

În prezent, şi salariatul şi angajatorul plătesc separat CAS şi CASS, dar au în sarcină şi alte contribuţii. Programul de guvernare al PSD prevede că de la 1 ianuarie 2018 vor fi eliminate patru din cele şase contribuţii plătite astăzi. Vom rămâne aşadar doar cu contribuţia la pensii (CAS) şi cea de asigurări sociale de sănătate (CASS), care vor fi datorate numai de către angajat, dar rămâne în sarcina angajatorului plata acestora către stat. Noile cote vor fi de 25% pentru CAS şi 10% pentru CASS.

Creşte din pix salariul minim pe economie

În prezent, contribuţiile totale plătite de un angajator pentru un salariat sunt de 22,75%, în timp ce şi salariatul plăteşte, separat, contribuţii totale de 16,5%.

Modalitatea prin care Guvernul vrea să mute contribuţiile de la angajator la angajat va fi un artificiu contabil. Contribuţiile angajatorului vor intra în viitor în salariul brut, acesta urmând să crească astfel la nivelul efortului total al angajatorului. Potrivit programului de guvernare, „se va modifica baza de calcul a salariului brut prin creşterea acestuia cu 22,75%. Măsura nu va implica creşterea cheltuielilor salariale pentru angajator, ci doar uniformizarea salariului brut cu totalul cheltuielilor aferente unui salariu”. Rezultatul este că va creşte din pix, strict contabil, salariul minim brut pe economie.

Să facem un calcul pe baza actualului salariul minim, de 1.450 lei. Dacă adăugăm la acesta contribuţiile de 22,75% pe care le virează la stat un angajator pentru un angajat, vedem că pe un angajator îl costă de fapt 1.779 lei să plătească un angajat cu salariul minim.

Prin schimbarea bazei de calcul şi trecerea tuturor acestor contribuţii la angajat, 1.779 lei nu va mai însemna doar efortul total al angajatorului, ci va reprezenta şi salariul brut al angajatului.

Cu mai puţini bani în mână

Un alt efect al schimbării plăţii contribuţiilor este că ele vor fi calculate la nivelul noului salariu brut.

Luăm din nou exemplul salariului minim pe economie de 1.450 de lei. În prezent, atât salariatul cât şi angajatorul plătesc contribuţii la nivelul acestui salariu. Împreună, aceştia virează la stat contribuţii de 39,25%, respectiv 568 lei în total. Ulterior, după plata contribuţiilor, salariatul mai plăteşte un impozit pe venit de 16% de 146 lei. În total, angajatorul şi angajatul dau la stat taxe totale de 714 lei, iar angajatul rămâne în mână cu 1.065 lei.

Prin introducerea CAS şi CASS doar la angajat şi prin majorarea salariului brut la nivelul costului total al muncii, contribuţiile se plătesc la nivelul acestui nou salariu brut. Aşadar, pentru 1.779 lei salariu brut, un angajat va plăti contribuţii totale de 35%, respectiv 622 lei. După plata acestor contribuţii, angajatul mai datorează şi un impozit pe venit de 16%, adică 185 de lei. Rezultatul este că nivelul taxării va fi mai mare, adică angajatul va da la stat un total de 807 lei, rămânând în mână cu numai 972 lei, faţă de 1065 cât încasează acum.

Luând drept exemplu salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei ajungem la rezultate similare. Pentru un angajat plătit în prezent cu salariul mediu brut, un angajator scoate din buzunar 3.845 lei, iar salariatului îi rămân în mână 2.196 lei. În total, merg către stat 1.649 lei drept contribuţii şi impozit.

Dacă va plăti doar angajatul CAS şi CASS, din noul salariu brut de 3.845 lei el va vira contribuţii de 1.345 lei, impozit de 400 de lei, deci un total de 1.745 lei taxe care merg către stat. Rezultatul este că angajatul rămâne cu un salariu net de 2.100 de lei, mai puţin cu 96 de lei decât acum.

tabel contributii salariu
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite