INFOGRAFIE În ce domenii se câştigă cele mai mari salarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancherii, piloţii şi specialiştii IT încasează lunar salarii de peste 3.700 de lei, în timp ce angajaţii din restaurante şi hoteluri au câştiguri mai mici de 1.000 de lei.

Cele mai mari salarii medii pe ramură au fost plătite, în luna ianuarie, în sistemul bancar, în transporturile aeriene şi în IT, iar cele mai mici – în turism, industria alimentară şi în producţia mobilei. Cea mai mare medie salarială a fost în prima lună din acest an de 3.791 de lei, iar cea mai mică a fost de 972 de lei, adică maximul a fost de patru ori mai mare decât minimul, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Angajaţii din bănci au încasat în ianuarie un salariu mediu de 3.791 de lei, în creştere cu 2,5% faţă de aceeaşi lună din 2013, în timp ce salariaţii din transporturi aeriene au resimţit în ultimul an o reducere cu 1,5% a câştigutilor, până la 3.744 de lei. Locul al treilea în topul celor mai bine plătite domenii îl ocupă sectorul IT, cu 3.739 de lei, în creştere cu 12% faţă de ianuarie 2013. 

image

Urmează salariile din domeniile fabricarea tutunului (3.502 lei), rafinării şi cocserii (3.362 de lei) şi industria extractivă (3.045 de lei). 

Dacă ne uităm însă pe datele privind salariile obţinute în subramurile din industria extractivă, putem observa că angajaţii din extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale au încasat în ianuarie un salariu mediu de 4.144 de lei. 

Salariu în turism, mai mic de 1.000 de lei

Cele mai mici salarii medii nete au fost încasate în prima lună a acestui an de angajaţii din hoteluri şi restaurante, de 972 de lei, în ciuda faptului că acestea au crescut cu aproape 16% în ultimul an. Este însă cunoscut faptul că în industria ospitalităţii se înregistrează una dintre cele mai mari rate de evaziune fiscală, astfel că, în realitate, salariile ar putea fi mai mari pe fondul plăţii la negru. În industria alimentară şi industria mobilei, salariile medii nete depăşesc cu puţin pragul de 1.000 de lei, iar în agricultură sunt puţin peste 1.200 de lei.  

Din ianuarie 2013 până în ianuarie 2014, salariul mediu net pe economie a crescut cu 4,97%, de la 1.548 de lei la 1.625 de lei, potrivit datelor comunicate de Statistică. Însă nu trebuie să ignorăm faptul că avansul salariilor a fost erodat de inflaţie, creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni, a fost în ianuarie de 3,6%.  


Mai puteţi citi: 

Ponta, despre plusul PIB de 3,5% în 2013: „Graficele arată că şi românii de rând au beneficiat de creşterea economică“. Într-o prezentare detaliată a performanţelor obţinute în 2013, Guvernul arată că agricultura, industria şi exporturile au fost principalele motoare ale economiei, iar salariile şi pensiile au crescut, astfel că şi românii de rând au avut de câştigat. Asta „se vede în grafice“, a spus premierul Victor Ponta.

Topul salariilor din România: maxime în bănci şi rafinării, minime în industria alimentară, hoteluri şi restaurante. Angajaţii care lucrează în bănci, rafinării, industria tutunului, informatică şi aviaţie câştigă cel mai mult, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS). La polul opus, cu cele mai mici salarii, se află angajaţii din domeniile cultură-spectacole, prelucrarea lemnului, producţia de mobilă, industria alimentară şi din hoteluri-restaurante.

Ce presupune sprijinul anunţat de Ponta pentru datornicii la bănci, cine poate beneficia de schemă şi în ce condiţii. Premierul Victor Ponta a anunţat luni seară, în urma dicuţiilor finale cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că va aproba prin ordonanţă o schemă de sprijin pentru românii cu venituri sub medie care sunt datornici la bănci. „Adevărul“ vă prezintă în ce constă această schemă şi cine sunt cei care vor putea beneficia de ea.

Statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială pentru angajatorii care creează minimum 20 de locuri de muncă. Statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă, a anunţat luni seara premierul Victor Ponta, în urma discuţiilor finale cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite