INFOGRAFIC Puterea de cumpărare a românilor, de patru ori mai mică decât media europeană

INFOGRAFIC Puterea de cumpărare a românilor, de patru ori mai mică decât media europeană

Un studiu realizat de GfK asupra a 32 de state europene arată că, în 2017, fiecare cetăţean din ţărilor UE analizate a avut o putere medie de cumpărare de 16.436 euro. România înregistrează însă o putere de cumpărare de patru ori mai mică, în ciuda creşterii economice record din 2017.

Ştiri pe aceeaşi temă

GfK a derulat un studiu - analiză a scenei de retail european, cuprinzând cele mai recente evoluţii şi prognoze pentru 2018. Indicatorii de piaţă evaluaţi de GfK pentru cele 32 de ţări europene analizate sunt: puterea de cumpărare, ponderea cheltuielilor populaţiei în retail din cheltuielile totale, inflaţia şi profitabilitatea spaţiilor comerciale. 
 
Puterea de cumpărare în 2017: România, cea mai mare creştere
 
"În 2017, fiecare cetăţean din ţărilor UE analizate a avut o putere medie de cumpărare de 16.436 euro. Aceasta echivalează cu o creştere nominală de 1,9% faţă de anul precedent. România (+7,8%) a înregistrat cel mai mare avans în ceea ce priveşte puterea de cumpărare. Puterea scăzută de cumpărare pe cap de locuitor în cazul românilor (4.556 euro) demonstrează persistenţa decalajului mare între ţările Europei în ceea ce priveşte bunăstarea populaţiei", se arată în studiu. 


Puterea de cumpărare măsurată de GfK corespunde cu venitul net disponibil al populaţiei, inclusiv subvenţiile guvernamentale - pensii, ajutor de şomaj şi alocaţii pentru copii. Populaţia îşi foloseşte puterea de cumpărare pentru acoperirea cheltuielilor pentru alimentaţie, întreţinere, servicii, vacanţe, asigurări, pensii private şi achiziţii din retail. 
 
Chiar dacă în creştere, puterea de cumpărare în România este printre cele mai mici din Europa. Situaţia este asemănătoare celei din Ucraina, Bulgaria, Serbia, Bosnia – Herţegovina, Macedonia şi, parţial, Turcia. Regiunile ţării unde puterea de cumpărare este mai ridicată faţă restul ţării sunt: Bucureşti şi judeţele Cluj, Timiş, Alba, Sibiu, Braşov, Prahova, Argeş, Constanţa. Judeţele care au înregistrat un mic salt faţă de anul trecut şi au ajuns la nivelul judeţelor de mai sus în privinţa puterii de cumpărare sunt Arad, Hunedoara şi Mureş.
 
Prognoza cifrei de afaceri aferente retailului din spaţiile comerciale pentru 2018: România şi Cehia, în topul creşterilor
 
Ţările UE au avut o creştere a cifrei de afaceri în retail de +1,8% în 2017. Datorită efectelor cursului de schimb valutar, Marea Britanie a suferit o scădere a cifrei de afaceri de -4,2% în euro. 
 
Cehia (+9,8%) şi România (+9,3%) se numără printre statele campioane, cu rate de creştere de aproape două cifre şi inflaţie moderată.
 
Graţie creşterii continue a veniturilor, ţările din estul Europei aflate în top în anii precedenţi au condus din nou plutonul în 2018. GfK se aşteaptă la rate de creştere robuste şi în 2018 pentru România (+7,5%), Estonia (+6,8%), Cehia (+6,5%), Bulgaria (+5,3%) şi Ungaria (+6%). 
 
GfK estimează o creştere de 2,1% a afacerilor din retail în 2018, cu o rată uşor încetinită faţă de anul anterior. 
Ponderea cheltuielilor populaţiei în retail din cheltuielile totale: România, aproape de media europeană
Ponderea cheltuielilor populaţiei în retail variază puternic în Europa: de la doar un sfert, până la aproape 50%. Media statelor UE a fost de 30,5% în 2017. Cota în cazul României a fost de 31,6%. 
 
Inflaţie: Preţurile cresc încet în 2017
 
Cu o rată a inflaţiei de 1,7% în 2017, naţiunile UE s-au apropiat încă o dată de prognoza Băncii Centrale Europene (BCE), care a anunţat ţinta de +2% pentru preţurile de consum. Consumatorii au fost nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare pentru aceleaşi produse în multe ţări din Europa de Est care s-au luptat cu deflaţia în anii precedenţi. GfK preconizează o creştere a preţurilor la nivelul UE de 1,9%. 
 
România a avut o inflaţie de 1,2% în 2017, sub media europeană. Estimările pentru 2018 însă arată o rată a inflaţiei de 4.1% pentru anul curent, cel mai mare nivel prognozat în UE.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările