De ce este blocată creditarea: bancherii cred că firmele sunt prea riscante pentru a le acorda împrumuturi, patronii evită să-şi îndatoreze prea mult companiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţia patron-bancher funcţionează acum la cele mai joase cote de încredere reciprocă
Relaţia patron-bancher funcţionează acum la cele mai joase cote de încredere reciprocă

Două sondaje publicate zilele acestea de către Banca Naţională a României arată că băncile au înăsprit regimul de creditare, considerând firmele drept prea riscante, iar de cealaltă parte firmele acuză accesul prea greu la finanţare şi spun că nu iau credite pentru a evita supraîndatorarea.

O pondere semnificativă a respondenţilor (44% dintre cei care au credite în lei şi 48% dintre cei care au credite în euro) au evidenţiat că intenţionează să-şi reducă gradul de îndatorare, astfel că firma nu va contracta nici un credit în viitor, indiferent de costul acestuia.

Firmele care s-au arătat interesate de apelarea la resursele băncilor au declarat că vor face acest pas doar în condiţiile unui cost scăzut al finanţării (între 0,1% şi 5% pentru creditele în lei, respectiv între 0,1% şi 3% pentru credite în euro), arată sondajele BNR.

Doi din trei patroni nici nu vor să audă de bănci

Există două categorii de opinii dominante. Pe de o parte sunt cele care evidenţiază că nivelul actual al costului finanţării nu contează, pentru că firma nu are nevoie de credite furnizate de bănci sau IFN (47% dintre respondenţi).

Pe de altă parte, un alt număr important de firme (34% dintre respondenţi) consideră că nivelul actual al costului finanţării deja afectează activitatea sau capacitatea companiei de a rambursa împrumutul.

De asemenea, există şi un număr relativ important de firme care, atenţie, nu apelează la finanţare de la bănci sau IFN (65%) şi care nici nu intenţionează să acceseze în viitor asemenea surse (62%).

Ce-i deranjează pe oamenii de afaceri

Nivelul prea ridicat al dobânzilor şi comisioanelor percepute de către instituţiile financiare reprezintă obstacolul principal în calea accesului la finanţare identificat de 47% dintre respondenţi.

Cu aceeaşi finalitate acţionează cerinţele privind colateralul sau tipul colateralului (36%), clauzele contractuale (33%) şi birocraţia procesului de creditare (30%).

Vechimea companiei, istoricul de credit al acesteia şi planul de afaceri prezentat instituţiei financiare nu reprezintă, în opinia respondenţilor, aspecte care să fi îngreunat accesul la finanţare în perioada aprilie-septembrie 2013.

Consecvent manifestării canalului clasic de creditare în economic, IMM de regulă declară că se confruntă cu dificultăţi mai mari comparativ cu corporaţiile mari în accesarea finanţării de la bănci şi IFN.

Ce vor bancherii

Riscurile asociate companiilor, în opinia băncilor, au crescut în trimestrul al treilea din acest an pentru majoritatea sectoarelor de activitate.

Percepţia băncilor asupra riscului de creditare pentru companii în funcţie de mărimea acestora a rămas neschimbată comparativ cu trimestrul precedent, acesta fiind în creştere, inclusiv pentru corporaţii.

Cel mai riscant sector este cel imobiliar-construcţii, în timp ce sectorul energetic prezintă – în opinia bancherilor – cele mai puţine riscuri de nerambursae a creditelor acordate.

Creditele negarantate, cele mai riscante

La nivel agregat, pierderea medie în caz de nerambursare (LGD) pentru creditele populaţiei intrate în starea de nerambursare în T3/2013 s-a situat în jurul valorii de 40%.

LGD pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci şi pentru cardurile de credit s-a menţinut la cele mai ridicate niveluri din cadrul portofoliului instituţiilor de credit (peste 60%), în timp ce pentru creditele imobiliare şi pentru cele de consum garantate cu ipoteci, LGD înregistrează valori de aproximativ 20%, respectiv 30%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite