Iminenta scumpire a poliţelor de asigurare RCA îi scoate pe şoferi în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de autovehicule vor organiza la începutul lunii decembrie un protest la adresa majorării primelor pentru poliţele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA).

Majorările de preţuri pentru poliţele de răspundere civilă auto (RCA) din ultimii ani şi scumpirile preconizate în perioada următoare i-au determinat pe şoferi să organizeze un protest în data de 2 decembrie.

Acesta a fost anunţat pe o reţea socială, unde nemulţumiţii s-au „adunat“, iar acţiunea va avea loc în faţa Parlamentului, între orele 11.00 şi 16.00.

Până în prezent, mai bine de 700 de oameni şi-au anunţat online prezenţa la protest.

Nemulţumirile au fost generate după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis, la începutul lunii noiembrie, un set de norme care-i obligă pe asigurători să-şi modifice tarifele, astfel încât să acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea poliţelor RCA.

Mai exact, societăţile de asigurare nu mai pot încheia poliţe de asigurare auto dacă sumele colectate nu le acoperă cheltuielile pe acest segment.

Or, acest lucru înseamnă automat majorări pentru companiile aflate în pierdere şi cu tarife mici, însă procentul diferă de la o companie la alta. Modificările vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2015.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a adoptat un set de măsuri prudenţiale cu impact direct asupra întăririi solidităţii industriei asigurărilor, predictibilităţii tarifelor RCA şi a protecţiei consumatorilor de servicii financiare non-bancare.
Setul de măsuri se referă la modificarea normelor RCA, îmbunătăţirea procedurii de soluţionare a petiţiilor din sectorul de asigurări şi ajustarea, în scop prudenţial, a cerinţelor minime referitoare la calitatea activelor admise să acopere rezervele tehnice brute ale asigurătorilor
“, declara, recent, Cornel Coca-Constantinescu, prim-vicepreşedinte al ASF, citat de Mediafax.

Prevederea nu permite acoperirea pierderilor pe RCA din alte forme de asigurare“, a mai completat atunci Coca-Constantinescu.

Noile norme mai limitează şi nivelul reducerilor comerciale ce pot fi acordate intermediarilor şi îi obligă pe asigurători să practice acelaşi tarif, indiferent de canalul de distribuţie utilizat.

În replică, şoferii reclamă faptul că poliţele RCA s-au scumpit deja excesiv de mult, unii postând pe forumuri simulări privind o serie de preţuri, care arată şi valori de 900 sau 1.500 de lei pe an pentru o astfel de asigurare.

Probleme în sistem

La rândul ei, ASF a ajuns să ia aceste decizii tocmai din cauza problemelor nenumărate din sistemul de asigurări.

În acest moment, două companii de top din sector se află în procedură de administrare specială, respectiv Astra Asigurări (liderul pieţei) şi Carpatica Asig.

De asemenea, pentru o scurtă perioadă din 2013, ASF a suspendat şi dreptul Euroins de a vinde poliţe RCA, după ce a descoperit o serie de nereguli. Ulterior, societatea a reprimit acest drept.


Poliţele RCA generează două treimi din petiţii

Numărul petiţiilor din sectorul asigurărilor a scăzut în primele şase luni cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 6.278, iar cele aferente asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto şi Carte Verde însumau 4.112 petiţii (69,8% din total), în scădere cu 5,3% faţă de perioada similiară a anului precedent.

Subscrierile asigurătorilor au scăzut în 2013 cu 1,6%, la 8,12 miliarde de lei, iar rezultatul net al industriei (diferenţa dintre suma profiturilor şi cea a pierderilor) a fost de 1,28 miliarde de lei, de patru ori mai mare decât în 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite