HotNews: ​Guvernul vrea să taie complet contribuţiile virate către Pilonul II, de la 1 iulie

HotNews: ​Guvernul vrea să taie complet contribuţiile virate către Pilonul II, de la 1 iulie

Guvernul Dăncilă lucrează la un scenariu prin care de la data de 1 iulie 2018 să nu mai fie virat niciun ban către Pilonul II de pensii, spun surse guvernamentale citate de HotNews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Guvernul lucrează la un scenariu potrivit căruia pilonul II de pensii să devină opţional şi niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, de la 1 iulie 2018 pentru a forţa astfel cele şapte milioane de participanţi la fondurile de pensii private de pensii să opteze pentru sistemul public de pensii”, arată sursa citată.

Acelaşi scenariu a fost prezentat şi de senatorul PNL Florin Cîţu, miercuri aseară la Digi24. El a spus că „informaţia care circulă în prezent în acest sector este că se lucrează la un proiect de lege care va reduce contribuţia virată către Pilonul II de la 3,75% (din venitul brut, n.r.) în prezent la 0, în partea a doua a acestui an”.

„Proiectul va spune că nu va mai fi obligatoriu să transferăm banii către pilonul II de pensii, deci va fi implicit 0. (..) Prima variantă cu care se lucrează astăzi este ca acel procent de transfer de la pilonul I la pilonul II să fie 0 în partea a doua a acestui an. Acesta este primul lucru care se va întâmpla şi este similar cu ce s-a întâmplat în Ungaria. (...) Asta ar însemna în primă fază că nu se va mai duce niciun ban la pilonul II de pensii. Apoi se va spune ca este opţional să te transferi, dacă vrei, către Pilonul II de pensii, dar poţi să te transferi şi invers către pilonul I şi apoi apar variante”, a declarat Florin Cîţu în emisiunea Jurnalul de seară de la Digi24.

Noul cadru legislativ, până la finalul lui iunie

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat anterior că Guvernul va adopta, până la finalul lunii iunie, un nou cadru legislativ pentru Pilonul II de pensii. „Ne propunem ca până la sfârşitul trimestrului II, acest nou cadru legal să obţină avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi apoi să fie aprobat în Guvern“, preciza premierul.

Anterior, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat că mecanismul care va permite transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an, pentru ca oamenii să aibă posibilitatea să opteze pentru a contribui la unul din cei doi piloni.

„Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone”, a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.


citeste totul despre: