Harta taxelor şi impozitelor. Românii au plătit 1 din 5 lei la stat, cu 17% mai mult în 2015 decât în 2014 - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contribuabilii de la oraş plătesc taxe şi impozite de două ori mai mari decât cei din mediul rural
Contribuabilii de la oraş plătesc taxe şi impozite de două ori mai mari decât cei din mediul rural

Cheltuielile cu taxe, impozite şi contribuţii sociale au crescut în 2015 la 19% din bugetele familiilor, de la 16% în 2014. Bucureştenii şi bănăţenii plătesc cel mai mult, iar moldovenii achită cel mai puţin, arată statisticile oficiale.

În România anului 2015, familiile au plătit, în medie, 446 de lei ca taxe, impozite şi contribuţii sociale, ceea ce reprezintă 19% din bugetul disponibil, arată datele prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS) în studiul „Coordonate ale nivelului de trai în România“, consultat de „Adevărul“.

În 2014, cheltuiala medie cu taxe, impozite şi contribuţii sociale fusese de 378,3 lei lunar, reprezentând 16,7% din bugetul disponibil. În anul 2012, impozitele şi taxele însemnau 16,3% din totalul cheltuielilor, iar în 2013 - 16,6%.

„În anul 2015, impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 19,0% din cheltuielile totale, ridicându-se în medie la suma de 446,1 lei lunar pe o gospodărie. Impozitul pe salariu a reprezentat 39,5% (38,8% în 2014), iar contribuţiile de asigurări sociale - pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate - au reprezentat  56,3% (56,5% în 2014)“, notează autorii studiului.

Presiunea este maximă la salariaţi

Repartizarea cheltuielilor pe tipuri de gospodării în funcţie de statutul capului de familie arată că salariaţii plătesc cele mai mari taxe, contribuţii, cotizaţii şi impozite: 888 de lei lunar.

Următorii în top sunt pensionarii, care plătesc 164,4 lei, şomerii, cu 160,7 lei şi lucrătorii pe cont propriu în activităţi neagricole, cu 84,7 lei lunar. Cel mai puţin plătesc gospodăriile agricultorilor: 62,2 lei lunar.

Defalcată pe tipuri de obligaţii fiscale, cheltuiala fiscală medie pe gospodărie se prezenta, în 2015, astfel: 176 de lei lunar impozitul pe salarii, 10,3 lei impozitul pe pensii, 0,3 lei impozit pe activităţi neagricole independente, 154,5 lei contribuţii de asigurări sociale, apoi 7,6 lei contribuţii pentru ajutorul de şomaj şi 89,1 lei lunar contribuţii pentru asigurările de sănătate.

Aceste sume sunt în creştere faţă de 2014, cele mai mari plusuri fiind la impozitele pe salarii (+30 de lei) şi la contribuţiile de asigurări sociale (+23 de lei).

Asta pentru că şi salariile au crescut, iar odată cu ele au avansat şi dările aferente.

Orăşenii, cei mai mari contribuabili

Din punctul de vedere al situării gospodăriei, orăşenii se distanţează net faţă de familiile celor din mediul rural, plătind impozite şi taxe de două ori mai mari.

Potrivit studiului INS, o familie de la oraş plăteşte, în medie, 587,3 lei lunar ca taxe, impozite, cotizaţii şi contribuţii, în timp ce o familie din mediul rural plăteşte numai 260,2 lei pe lună.

Impozitul pe salarii plătit de o familie din mediul urban este, în medie, de 235 de lei lunar, pe când cel plătit în mediul rural este de 98,4 lei.

Iar contribuţiile sociale (pensii + sănătate + şomaj) înseamnă 329 de lei lunar pentru o familie de la oraş, faţă de 148,7 lei pentru o familie din mediul rural.

Moldovenii, cei mai relaxaţi

Repartizarea pe regiuni a plăţii obligaţiilor fiscale, evidenţiată în studiul INS, arată că bucureştenii şi bănăţenii contribuie cu cei mai mulţi bani la buget, în timp ce locuitorii regiunii Nord-Est (Moldova) sunt cel mai puţin stresaţi fiscal.

Astfel, o gospodărie din Bucureşti-Ilfov plăteşte cele mai mari taxe şi contribuţii, respectiv 782,3 lei pe lună, urmată de una din Vest (523,3 lei lunar), din Nord-Vest (485,8 lei lunar) şi Centru (490,7 lei lunar).

Urmează, în clasamentul regional al taxelor şi contribuţiilor, locuitorii din Muntenia (383,3 lei/gospodărie/lună), din Sud-Vest Oltenia (355,8 lei/gospodărie/lună), din  Sud-Est (353,8 lei/gospodărie/lună) şi din Nord-Est Moldova (279,5 lei pe lună pentru fiecare gospodărie).

„Necesitatea acoperirii prioritare a cheltuielilor impuse de producţia în gospodărie, a plăţii impozitelor şi contribuţiilor de asigurări sociale şi a satisfacerii nevoilor de bază de consum lasă prea puţine resurse pentru investiţii“, concluzionează autorii studiului „Coordonate ale nivelului de trai în România“.


Portrete de contribuabili

Dacă ne uităm pe maximele şi pe minimele afişate în statisticile INS privind plata taxelor şi impozitelor, putem creiona două profile ale contribuabililor:
** cel mai mult plătesc românii în vârstă de 35-49 de ani, cu studii superioare, care fac parte din gospodării cu trei persoane, au un copil, locuiesc la oraş (poate chiar în Bucureşti) şi sunt salariaţi.
** cel mai puţin plătesc românii (tineri până-n 25 de ani sau bătrânii de peste 65 de ani), cu şcoală primară, care fac parte din gospodării cu cel puţin şase persoane, au cel puţin patru copii, locuiesc în mediul rural (poate chiar în zona Moldova sau Dobrogea) şi se ocupă cu agricultura.

harta taxe 2016
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite