Harta salariilor: în judeţele cu şomaj mic şi investiţii străine se câştigă cel mai bine - INFOGRAFIE

Harta salariilor: în judeţele cu şomaj mic şi investiţii străine se câştigă cel mai bine - INFOGRAFIE

În sectoarele care beneficiază de investiţii străine, salariile sunt semnificativ mai mari

Bucureştiul, Ilfovul, Timişul, Clujul şi Sibiul domină topul salariilor, cu câştiguri medii de peste 2.000 de lei, acestea fiind şi preferatele investitorilor veniţi de peste graniţă. Tot aici, şomajul este la cote minime.

Ştiri pe aceeaşi temă

În judeţele puternic industrializate, unde prezenţa investiţiilor străine generează o concurenţă acerbă pe piaţa muncii, şomajul este mic şi, implicit, salariile sunt mari.

Clasamentul judeţean al câştigurilor salariale din luna noiembrie 2015, realizat de „Adevărul“ pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), este dominat de Bucureşti, Ilfov, Timiş, Cluj şi Sibiu.

Bucureştiul este de departe campionul salariilor, cu o medie generală de 2.617 lei net lunar în noiembrie, dar şi cu o rată a şomajului mai mică de 2%.

Capitala este urmată de judeţele Ilfov şi Timiş, cu medii de 2.200 de lei, dar şi cu o rată a şomajului situată la cotele minime naţionale (1,3%).

Interesant este că tot în acest „top 3“ (Bucureşti, Ilfov, Timiş) se regăsesc şi cele mai mici restanţe la creditele bancare (medii situate sub 10%), după cum reiese din datele Băncii Naţionale a României.

În continuare, judeţele Cluj şi Sibiu se remarcă în clasamentul nostru, cu câştiguri medii de peste 2.000 de lei, urmate de Braşov, Constanţa şi Iaşi, cu peste 1.800 de lei.

De remarcat sunt, şi aici, prezenţa investiţiilor străine şi o rată a şomajului redusă, sub 4%.

Acum se vede cât contează infrastructura

Urmărind acest clasament, ca şi harta salariilor rezultată din datele INS, primul lucru care iese în evidenţă este faptul că salariile sunt mari acolo unde şi infrastructura este dezvoltată.

Chiar dacă unele autostrăzi (din Ardeal, spre exemplu) sunt gata doar în proporţii reduse, prezenţa acestora a acţionat ca un magnet pentru investiţiile străine.

Apoi Bucureştiul, Ilfovul şi Constanţa sunt în mod tradiţional preferatele investitorilor străini, tot datorită dezvoltării infrastructurii, iar Clujul se remarcă prin dinamica investiţiilor în tehnologie.

Şomaj mare, salarii mici

„Lanterna roşie“ a clasamentului, cu cele mai mici salarii, este dusă de judeţele Harghita (1.316 lei, minimul la nivel naţional), Suceava, Neamţ, Covasna, Vaslui şi Brăila.

Ce au în comun aceste judeţe? Aici, câştigurile medii sunt mai mici de 1.400 de lei, investiţiile străine sunt aproape inexistente, iar rata şomajului este maximă (peste 10% în Vaslui, peste 6% în Suceava şi Brăila şi mai mult de 5% în celelalte). În plus, în Suceava şi Vaslui, restanţele bancare depăşesc cota de „avarie“ de 12%.

Şi tot aici este zona prin care nu trece niciun kilometru de autostradă, iar pentru viitorul apropiat nu se întrevede deschiderea vreunei lucrări de infrastructură.

La nivel naţional, câştigul salarial mediu a fost în noiembrie de 1.918 lei net, în creştere faţă de luna anterioară cu 47 de lei (+2,5%).

Cele mai mari valori, de 4.756 de lei, au fost raportate în IT&C, iar cele mai mici, de 1.083 lei, în hoteluri şi restaurante.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările