Guvernul va finaliza noul cadru legislativ privind Pilonul II până în iunie. Dăncilă: Nicio persoană nu va avea o pensie diminuată dacă va contribui la Pilonul II

Guvernul va finaliza noul cadru legislativ privind Pilonul II până în iunie. Dăncilă: Nicio persoană nu va avea o pensie diminuată dacă va contribui la Pilonul II

Viorica Dancila FOTO gov.ro

Guvernul a format o echipă care a demarat discuţii cu reprezentanţi ai pensiilor private pentru a adopta, până în iunie, noul cadru legislativ pentru Pilonul II de pensii, după ce va primi avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară, a anunţat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Finalizarea cadrului legislativ privind dezvoltarea Pilonului II de pensii reprezintă una din priorităţile trimestrului următor, iar în acest sens ne vom asigura că nicio persoană nu va avea o pensie diminuată de la stat dacă contribuie la Pilonul II de pensii”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a spus că, pentru a face acest lucru, a fost formată o echipă care poartă discuţii cu administratorii de pensii private şi cu asociaţiile de beneficiare de aceste pensii private, pentru „a crea un cadru nou, un cadru european, cu mai multă deschidere pentru economisire şi investiţii”.

„Ne propunem ca până la sfârşitul trimestrului II, acest nou cadru legal să obţină avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară şi apoi să fie aprobat în Guvern”, a precizat premierul.

Miercuri, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat că mecanismul care va permite transferul pensiei de la Pilonul II la Pilonul I ar putea fi pus pe masa Guvernului până la finalul primului semestru din acest an.

„Se creează un mecanism transparent, opţional, pentru ca aceia care doresc să meargă din Pilonul II către Pilonul I să poată să o facă având toate elementele financiare transparent prezentate, cum se face în zona privată. Fiecare să ştie pe ce să se poată baza, să poată fi sigur că un randament mai bun îl poate găsi în această zonă a Pilonului II şi nu în alte zone”, a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

El a precizat că va fi o concurenţă între Pilonul I şi II. „Este o concurenţă, un mecanism transparent şi logic. Când lansăm în piaţă un astfel de mecanism, va fi totul analizat şi nu va fi nicio oprelişte pentru administratorii de fonduri să ofere un randament mai bun. Va fi o abordare europeană, logică şi normală”, a precizat ministrul Finanţelor.

citeste totul despre: