Guvernul a aprobat creşterea salariului minim pentru cei cu studii superioare, de la 1 ianuarie. La ce compromis a ajuns cu sindicatele şi patronatele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri salariul minim brut pe ţară, ţinând cont de discuţiile din ultima şedinţă a Consiliului Economic şi Social, în care patronatele şi-au exprimat nemulţumirea faţă de creşterea salariului minim pe economie în funcţie de studii, dar şi în ceea ce priveşte vechimea.

Ca atare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi majorat de la 1 ianuarie 2019 la 2.080 lei lunar, iar salariul minim brut pentru angajaţii cu studii superioare şi vechime de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare va fi de 2.350 de lei de la 1 ianuarie. Majorarea salariului minim în funcţie de vechime, respectiv cel puţin 15 ani în câmpul muncii, a fost eliminată, după ce patronatele şi sindicatele şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această măsură.

"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.080 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2019, ceea ce reprezintă o creştere de 9,47% faţă de luna decembrie 2018", scrie în nota de fundamentare a hotărârii privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, publicată de Consiliul Economic şi Social.

Astfel, în 2019 tariful orar este de 12,43 lei pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.

"Începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcţii pentur care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se stabileşte la 2.350 lei lunar, ceea ce reprezintă o creştere de 23,6% faţă de luna decembrie 2018", se arată în document, în care se precizează că în 2019 tariful orar este de 14,044 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore.

La capitolul "schimbări preconizate" nu se menţionează creşterea salariilor pentru angajaţii cu peste 15 ani de vechime, însă această categorie de salariaţi apare la secţiunea privind impactul socio-economic. Conform aceluiaşi document, numărul total al contractelor până la salariul minim brut pe economie este de 1.379.785, din care cu studii superioare (estimări) 350.000 şi cu vechimea de peste 15 ani - 785.185. De asemenea, se arată că 1.029.785 de persoane se încadrează la diferenţa pentru salariul minim de 2.080 lei.

În document se precizează că numărul maxim de contract pentru salariul minim (pentru cei cu studii superioare şi cu vechime de peste 15 ani) de 2.350 lei este de 350.000 de persoane.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat, încă de luni, că vineri va fi aprobat în Guvern cuantumul salariului minim care va intra în vigoare, cel mai probabil, de la 1 ianuarie. 

„Salariul minim pe economie, vom mai avea astăzi o discuţie şi pe parcursul vizitei la Bruxelles unde preluăm Preşedinţia Consiliului UE şi va fi dezbătut şi aprobat vineri în şedinţa de Guvern şi atunci vom avea forma finală. Ce pot eu să anticipez, cred că va intra în vigoare de la 1 ianuarie” a afirmat ministrul Muncii.

Întrebat dacă va fi respectat programul privind majorările salariale prevăzute în legea salarizării pentru anul viitor, ministrul Muncii a spus că va fi respectat programul de guvernare.

„Am spus clar că noi vom respecta programul de guvernare, este un prim guvern de după Revoluţie până acuma care se ghidează după un program de guvernare transformat în lege în Parlament şi ne ţinem de acest program de guvernare. Eu nu am auzit să fie discuţii şi nici nu vor fi şi clar va fi aplicată legea salarizării unice” a afirmat Budăi.

Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu anunţa, la începutul lunii noiembrie, că salariul minim pe economie urma să fie majorat de la 1 decembrie, acesta urmând să fie diferenţiat în funcţie de studii. 

Lia Olguţa Vasilescu spunea că trebuiau făcute modificări la Codul Muncii. "În primul rând că, săptămâna viitoare sau la următoarea şedinţă de Guvern, vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii la ora actuală se vorbeşte de salariul minim, dar nu se vorbeşte de salariul minim diferenţiat. Primul pas este să modificăm Codul Muncii. După ce modificăm Codul Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariu minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei şi pentru cei care au minim 15 ani vechime, la fel, 2.350 de lei. De la 1 ianuarie intră Legea salarizării, iar de la 1 decembrie intră salariul minim pe economie", spunea ea la vremea respectivă, precizând că este vorba despre 15 ani vechime în general, indiferent unde oamenii au lucrat, dacă au avut perioade de şomaj sau de maternitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite