Guvernul transmite la UE versiunea oficială a Acordului de Parteneriat. Cum vom folosi banii din fondurile europene în perioada 2014-2020

Guvernul transmite la UE versiunea oficială a Acordului de Parteneriat. Cum vom folosi banii din fondurile europene în perioada 2014-2020

Ministrul Eugen Teodorovici crede că Acordul va fi senat de Bruxelles în cel mult trei luni

Guvernul a aprobat, miercuri, Acordul de parteneriat 2014-2020, care stabileşte modul de utilizare a fondurilor europene, şi îl va transmite în mod formal Comisiei Europene la finalul lunii martie, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a precizat că este vorba de "prima versiune oficială" a Acordului şi şi-a exprimat speranţa că documentul va fi semnat în maximum trei luni, perioadă în care oficialii Comisiei Europene de la Bruxelles pot transmite observaţiile necesare.

Acordul stabileşte mai multe priorităţi de finanţare, respectiv competitivitatea, oamenii şi societatea, infrastructura, resursele, administraţia şi guvernarea.

Alocările propuse sunt:
** 9,5 miliarde de euro pentru Programul Operaţional privind Infrastructura Mare
** 6,6 miliarde de euro pentru Programul Operaţional Regional
** 4,2 miliarde euro pentru Programul Operaţional Capital Uman
** 553 de milioane de euro pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă
** 1,2 miliarde de euro pentru Programul Operaţional Competitivitate
** 265 de milioane de euro pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică
** 452 de milioane de euro pentru programe de cooperare transfrontalieră
** 8 miliarde de euro pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Rezervă disponibilă în funcţie de rata de absorbţie

Eugen Teodorovici a arătat că nu este convenită încă alocarea pentru Programul Operaţional Pescuit, iar în funcţie de perfomanţa în absorbţie, România are o rezervă de 1,82 miliarde de euro pe care o poate accesa.

Ministrul a mai arătat că, în luna mai, vor fi transmise formal CE şi documentele privind programele operaţionale.


Mai puteţi citi:
 
România a primit de la Uniunea Europeană (UE), în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de 21,3 miliarde euro şi a plătit către UE 10,6 miliarde euro, având astfel un sold pozitiv de 10,9 miliarde euro, a declarat vineri Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
 
România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, de 164 de euro pe locuitor pe an, la jumătate faţă de Slovacia şi Ungaria, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport al Erste Bank.
 
Lucrările de reabilitare demarate la sfârşitul anului trecut la Şcoala nr. 9 „Calistrat Hogaş” din Galaţi au făcut mai mult rău decât bine. Mutaţi din şcoală cu mai bine de jumătate de an înainte de deschiderea şantierului, copiii au început să se... rarefieze!
 
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că în luna mai ar urma să fie accesate primele fonduri europene din perioada 2014-2020 pentru proiecte de investiţii în ferme, fiind vorba despre o sumă de 150 de milioane de euro, scrie Mediafax.
 
Oficialii Comisiei Europene au subliniat de mai multe ori că nici România, nici celelalte state membre ale Uniunii Europene, nu trebuie să se grăbească să transmită formal propuneri de Acord de Parteneriat (AP), deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursă contra cronometru, ci este important să fie transmis un document de calitate, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.
 
Guvernul şi-a propus ca, în perioada 2014-2020, să cheltuiască cele mai multe fonduri structurale şi de coeziune pentru infrastructura de transport, proiecte de mediu, dezvoltarea urbană a comunităţilor, drumuri judeţene şi centuri, conform datelor prezentate, marţi, de premierul Victor Ponta.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: