Guvernul ratează o promisiune importantă din programul de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul s-a angajat, prin programul de guvernare, să scadă în mod constant taxa pe valoare adăugată plătită de români, dar se pare că „a uitat“ să facă acest lucru şi de la anul, dând de înţeles că „economia nu permite“.

Cea mai recentă variantă a programului de guvernare arăta că TVA va scădea de la 19% în prezent la 18%, de la 1 ianuarie 2019.

Cu toate acestea, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a anunţat vineri seară că această măsură nu va fi aplicată. „Această scădere este prevăzută în programul de guvernare. De ce nu se mai aplică”, a fost întrebarea pusă de un jurnalist.

Răspunsul lui Teodorovici nu a fost, însă, clarificator: „Pentru că la Ministerul de Finanţe s-a analizat, s-a fundamentat şi s-a propus Guvernului ca TVA la acest nivel să nu scadă. Aceasta este politica Ministerului de Finanţe care va fi propusă în Guvern, odată cu bugetul pentru 2019”.

Ulterior, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului, a fost mai clar, dând de înţeles că economia nu o permite. „În momentul în care economia o va permite, se va reduce la 18% şi acest TVA”, a menţionat Vâlcov. În schimb, el a spus că TVA în turism a fost redus la 5%, de la 1 noiembrie, deşi în programul de guvernare era prevăzut să rămână la 9%.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, la Parlament, că reducerea TVA la 18% nu va intra în vigoare din ianuarie 2019, aşa cum era prevăzut în programul de guvernare, adăugând ca un astfel de demers „este o prostie”.

„Pentru că este o prostie. În programul de guvernare era prevăzut că cele trei măsuri nu intră în programul de guvernare: taxa pe stâlp şi celelalte două”, a declarat Liviu Dragnea, fiind întrebat, joi, la Parlament, de ce nu vor avea românii TVA redus la 18% de la începutul anului viitor, aşa cum scrie în programul de guvernare.

Conform programului de guvernare, trebuia de asemenea, extinsă cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuinţe (cele cu o suprafaţă mai mică de 120mp) şi pentru inputuri în agricultură, cel târziu începând cu 1 ianuarie 2019.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite