Guvernul dă mai mulţi bani pentru filme. Va finanţa producţii în care joacă Gerard Butler, Steven Seagal şi Nicolas Cage

Guvernul dă mai mulţi bani pentru filme. Va finanţa producţii în care joacă Gerard Butler, Steven Seagal şi Nicolas Cage

Gerard Butler FOTO Reuters

Guvernul majorează de patru ori bugetul alocat schemei de ajutor de stat pentru industria cinematografică şi anunţă că printre proiectele aprobate se regăsesc producţii care au în distribuţie actori cu succes de box-office precum Gerard Butler, Keira Knightley, Olivia Munn, Jean Reno, Steven Seagal sau Nicolas Cage.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a anunţat că valoarea totală a creditelor de angajament aprobate pentru anul 2018 în limita cărora se analizează cererile pentru finanţare conform schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice este de 232 milioane de lei. Acesta este aproape de patru ori mai mare faţă de suma propusă la început, de 60 de milioane de lei.

Potrivit CNSP, până la data de 3 decembrie 2018, a fost depus un număr de 17 cereri de finanţare în valoare totală de 110.181.175,51 lei, din care 6 au fost aprobate, valoarea ajutorului de stat aprobat ridicându-se la 39.923696,37 lei. Un număr de 10 cereri de finanţare ce au solicitat un ajutor de stat în valoare de 65.265.836,06 lei se află încă în analiză.

Dintre proiectele depuse sunt de evidenţiat proiectele cu participare internaţională semnificativă care au în distribuţie actori cu succes de box-office precum Gerard Butler, Keira Knightley, Olivia Munn, Jean Reno, Steven Seagal sau Nicolas Cage, spun reprezentanţii CNSP.

Potrivit lor, proiectele cinematografice sunt în marea lor majoritate coproducţii în parteneriat cu companii din România ceea ce înseamnă „angrenarea capacităţilor autohtone în crearea unor produse culturale care vor intra în circuitul internaţional”. Este de subliniat că toate producţiile vor avea pe genericul filmului şi în toate materialele publicitare, precizarea: „Film realizat cu sprijinul Guvernului României”.

„Obiectivele urmărite, odată cu introducerea acestui nou mecanism de sprijin, au fost atinse de Guvern care a reuşit să aducă România în prim-planul lumii artistice promovând atât peisajele, tradiţiile şi valorile noastre naţionale, cât şi specialiştii care activează în industriile creative”, mai spun oficialii CNSP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: