Guvernul dă atacul la Pilonul II. Va reduce la jumătate contribuţiile. ASF: Actualul mecanism de funcţionare nu este pus în discuţie

Guvernul dă atacul la Pilonul II. Va reduce la jumătate contribuţiile. ASF: Actualul mecanism de funcţionare nu este pus în discuţie

Ionut Misa FOTO gov.ro

Atacurile din ultimele luni ale guvernanţilor la Pilonul II, cel al pensiilor private, se materializează. Ministerul Finanţelor plănuieşte să reducă la jumătate contribuţiile virate către fondurile de pensii private obligatorii, scrie profit.ro. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susţine că mecanismul de funcţionare nu este pus în discuţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 12.55 ASF a transmis, într-un comunicat, că „actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie”.

***

Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.

În prezent, statul virează 5,1% către Pilonul II, însă planurile sunt ca de anul viitor cota să fie redusă la 2,5%, potrivit profit.ro. Asta deşi anul acesta cota trebuia majorată la 6%, însă Guvernul a decis îngheţarea ei la acelaşi nivel de anul trecut.

În 2008, la startul sistemului pensiilor private obligatorii, graficul prevedea creşterea contribuţiilor cu câte 0,5 puncte procentuale în fiecare an, de la 2% din veniturile brute ale angajaţilor în 2008 pâna la 6% în 2016.

În ultimii ani, din cauza presiunilor bugetare în creştere, guvernul a amânat creşterea contribuţiilor până la nivelul prevăzut iniţial.

Apogeul vine însă acum. Lipsa veniturilor bugetare îi face pe guvernanţi să ia o măsură fără precedent, şi anume diminuarea cotei. 

De asemenea, Guvernul doreşte şi eliminarea comisionului de 2,5% perceput de administratorii fondurilor de pensii. Intenţia vine după ce ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a criticat acest comision, spunând că banii intră în buzunarele administratorilor în loc să meargă în conturile românilor.

 Totodată, Guvernul vrea să le dea celor care au contribuit la Pilonul III, cel al pensiilor facultative, opţiunea să îşi mute contribuţiile la Pilonul II. 

citeste totul despre: