Guvernul apelează la rezerve pentru a plăti pensiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii a rămas fără bani de pensii pentru luna decembrie şi i-a cerut Guvernului fonduri din Fondul de Rezervă, un instrument care ar trebui folosit de Executiv în situaţii neprevăzute, precum inundaţii sau calamităţi.

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi, a declarat vineri că este nevoie de bani atât pentru plata pensiilor, ajutoarelor de bătrâneţe, cât şi pentru achitarea comisioanelor către Poşta Română, cea care trimite pensiile.

Astfel, au fost majorate fondurile alocate Ministerului Muncii cu suma de 43.236.000 de lei. Astfel, 42.566.000 de lei sunt necesari pentru plata pensiilor şi ajutoarelor de bătrâneţe şi pentru achitarea comisionului poştal aferent, majorat la 1,1 %. De asemenea,  suma de 670.000 de lei este prevăzută pentru achitarea comisionului aplicat pensiilor, ajutoarelor şi indemnizaţiilor plătite din bugetul de stat (460.000 lei), dar şi pentru cel aplicat pentru plata beneficiilor de asistenţă socială (210.000 lei).

Marius Budăi a mai explicat că este o situaţie normală pentru final de an ca ministerul Muncii să aibă nevoie de bani suplimentari pentru plata pensiilor, pentru că nu se poate face din timp o estimare exactă a sumelor necesare. „În dinamica activităţilor Caselor Judeţene de Pensii se schimbă foarte mult recalculările pensiilor, nu putem estima de la început exact câţi oameni vor opta pentru pensie, pentru că sunt diferite tipuri de pensie, de la pensie de invaliditate, de limită de vârstă sau anticipată şi atunci intervine acest reglaj în ultima lună. Au fost ani când au fost bani suplimentari şi au fost daţi înapoi la stat”, a completat Budăi.

Banii, alocaţi din Fondul de Rezervă                                                              

Întrebat de unde va lua Executivul aceşti bani, Marius Budăi a spus că din Fondul de Rezervă al Guvernului. Banii din Fondul de Rezervă se repartizează de obicei pentru acoperirea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar. Un exemplu bun îl constituie inundaţiile sau, cum s-a întâmplat în acest an, despăgubirea fermierilor afectaţi de pesta porcină, o situaţie gravă apărută pe neaşteptate. De cele mai multe ori, însă, banii din acest Fond sunt folosiţi şi pentru cheltuieli mai puţin urgente. De exemplu, recent, Guvernul a propus alocarea unor sume de aici pentru a organiza evenimente de Centenar la Alba Iulia, la cererea Primăriei, care a motivat că nu îi ajung banii din vistierie.

La limită cu deficitul

Deputatul independent Remus Borza susţine că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi vicepremierul Viorel Ştefan i-au confirmat că „suntem la limită cu deficitul bugetar“. „Am tot tras de mâneca guvernanţii, avertizându-i că politica populistă, tradusă prin majorări de salarii în sistemul public şi creşterea pensiilor, e una falimentară. Dând la toată lumea după nevoi şi nu după posibilităţi, am ajuns la fundul sacului. Zilele trecute, am discutat şi cu ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici, şi cu viceprim-ministrul Viorel Ştefan, care mi-au confirmat că suntem la limită cu deficitul bugetar“, susţine Borza.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite