Guvernul a adus România pe minus de 6,6 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficit bugetar de 2,7% din PIB în primul semestru al anului

Mâna largă a Guvernului în ceea ce priveşte salariile şi pensiile a adus România pe minus de 6,6 miliarde de lei. Acesta este deficitul bugetar înregistrat după numai 10 luni din an, o sumă de cinci ori mai mare decât cea de anul trecut, de 1,3 miliarde de lei.

Astfel, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, România a încheiat primele zece luni din an cu un deficit de 0,79% din Produsul Intern Brut (PIB), faţă de deficitul de 0,17% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2016.

Principalul motiv al acestei creşteri accentuate a deficitului o reprezintă majorarea nesăbuită a cheltuielilor bugetare. Acestea s-au ridicat, după primele zece luni, la 214,5 miliarde lei, crescând cu 13,6% faţă de primele zece luni ale anului trecut. Drept urmare, veniturile bugetare, în sumă de 207,9 miliarde, deşi au crescut şi ele cu 10,8%, nu au putut face faţă majorării cheltuielilor.

De unde au venit banii şi ce s-au dus                                                          

Încasările din TVA, unde România suferă, nu au fost cele mai grozave. Deşi Guvernul planificase o creştere semnificativă a acestora, în primele zece luni s-a înregistrat o majorare uşoară doar, de 0,5%. Nici din accize nu s-a strâns prea mult la buget, acestea au fost cu 3% mai mici comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Şi încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut, cu 11,7% faţă de perioada similară din 2016.

În schimb, mai mulţi bani au venit din încasările din contribuţiile sociale, ce au înregistrat un plus de 16,4%, din impozitul pe salarii şi venit (+9,1%) şi din veniturile nefiscale (+17,3%), ca efect al mai multor majorări salariale. Totodată, încasările din alte impozite şi taxe pe bunuri şi servicii au crescut cu 60,3%.

În ceea ce priveşte cheltuielile, cel mai mare avans s-a înregistrat în ceea ce priveşte cheltuielile de personal. Ele au crescut cu 21,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind determinate de majorările salariale acordate în timpul anului. Şi cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 12,5%, fiind influenţate, în principal, de cele două majorări din 2017 ale punctului de pensie.

Investiţiile, în continuare, au avut de suferit. Cheltuielile pentru investiţii au fost de 14,7 miliarde lei, respectiv 1,7% din PIB, în primele zece luni ale acestui an, ceea ce reprezintă o scădere de 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost de 19,3 miliarde de lei, respectiv 2,5% din PIB.

Statul a luat mai mult din economie (+9.7 miliarde de lei), a sacrificat investiţiile şi a crescut datoria pentru a mări cheltuielile de personal (+21%) şi cele cu asistenţa socială (+13%). Din păcate ceea ce am văzut şi în cifrele anterioare se reconfirmă”, a comentat deputatul USR Claudiu Năsui. 

Potrivit lui, într-o astfel de economie „anticipările sunt că vor creşte taxele în 2018 pe neanunţate aşa cum au crescut în 2017. Asta sau se va adânci datoria publică. Asta în condiţiile în care măsura punitivă TVA split va descuraja şi mai mult antreprenoriatul şi va îngreuna conformarea voluntară la plata impozitelor împingând firme oneste înspre economia gri. Intrăm într-un cerc vicios de care nu ne dăm încă seama pentru că încă suntem pe un trend crescător european”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite