Germania creşte gradual salariul minim. Cu cât sunt plătiţi acum sezonierii români

Germania creşte gradual salariul minim. Cu cât sunt plătiţi acum sezonierii români

Oficialii germani au decis majorarea salariului minim, gradual, până în anul 2022, potrivit unui raport publicat de comisia însărcinată să evalueze această problemă, scrie DPA, citată de Agerpres

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit comisiei, salariul minim în Germania trebuie majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe oră până la mijlocul anului 2022, votul fiind unanim.
 
Din comisie fac parte reprezentanţi ai sindicatelor, industriei şi academicieni. Guvernul de la Berlin urmează să includă în legislaţie recomandările comisiei.
 
Coaliţia guvernamentală condusă de Angela Merkel a votat în 2014 o lege, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe oră şi de care urmau să beneficieze 15% din angajaţii din Germania, care până atunci primeau un salariu mai mic.
 
În 2017, salariul minim pe economie în Germania a fost majorat până la 8,84 euro pe oră, iar în luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe oră. În prezent, salariul minim în cea mai mare economie europeană se situează la 9,35 euro pe oră.
 
Conform recomandărilor comisiei, salariul minim ar urma să crească în patru etape: la 9,50 euro pe oră de la 1 ianuarie 2021; la 9,60 euro pe oră de la 1 iulie 2021; la 9,82 euro pe oră de la 1 ianuarie 2022; şi în final la 10,45 euro pe oră de la 1 iulie 2022.
 
Conform unui studiu publicat recent, introducerea salariului minim în Germania a condus la creşterea productivităţii muncii în această ţară, stimulându-i pe salariaţi să schimbe compania.
 
După introducerea unui salariu minim, anumiţi angajaţi cu salarii scăzute au migrat spre companii mai mari care ofereau locuri de muncă în regim full time şi mai bine calificate, precum şi o recompensă salarială mai mare pentru aceeaşi muncă, au observat cercetătorii de la University College London (UCL) şi Institutul german pentru piaţa muncii (IAB).
 
În regiunile unde salariul mediu era mai modest, iar introducerea unui salariu minim a complicat situaţia, s-a constatat o scădere a numărului de mici companii cu cel puţin trei angajaţi în beneficiul marilor companii, ceea ce a îmbunătăţit mixul companiilor în aceste regiuni, arată autorii studiului.
 
Datele publicate luna aceasta de Oficiului Federal de Statistică (Destatis) arată că salariile reale în Germania au urcat cu 0,4% în primul trimestru din 2020, cel mai slab ritm de creştere din ultimii aproape şase ani, pe fondul impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra celei mai mari economii europene.
 
Salariile nominale au crescut în ritm anual cu aproximativ 2,1% în primele trei luni din acest an, în timp ce preţurile de consum au urcat cu aproximativ 1,6%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani pentru consumatori.
 
Dar creşterea salariilor reale în Germania este cea mai lentă din trimestrul patru din 2013.
 
Majorarea salariilor şi nivelul scăzut record al şomajului au sprijinit în ultimii ani expansiunea economiei germane, care în mod tradiţional este dependentă de exporturi.
 
Din 2010, salariile reale au crescut în medie cu 1,2% pe an.
 
Cum sunt plătiţi sezonierii români 
 
Locurile de muncă în agricultură în Germania sunt plătite cu 8 –9 euro/oră, salariu net, în special pentru culesul fructelor şi legumelor. Programul de lucru este de 9 – 10 ore/zi, 6 zile/săptămână. Angajaţii pot beneficia de un contract de muncă pe o perioadă de 2-3 luni cu posibilitate de prelungire, cazare din partea firmei germane şi 3 mese/zi.   
 
Alte anunţuri de recrutare în Germania precizează că se oferă un salariu de 1.600 – 1.800 euro/lună pentru muncitori necalificaţi în agricultură, singurele cerinţe ale angajatorului fiind hărnicia şi seriozitatea candidaţilor. 
 
Locurile de muncă oferite sunt pe câmp, în hale de prelucrare a legumelor şi fructelor, în sere de plantat, la cules fructe de seon, angajatorul precizând că oferă salarii atractive, cazare, mâncare sau bani de mâncare şi contracte pe 2 – 6 luni cu posibilitate de prelungire.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: