Gelu Ştefan Diaconu, şeful Fiscului, anunţă legiferarea bacşişului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Diaconu, şeful Fiscului, este în centrul atenţiei în ultimele săptămâni din cauza campaniei anti-evaziune pornită de Direcţia Antifraudă  FOTO Mediafax
Gelu Diaconu, şeful Fiscului, este în centrul atenţiei în ultimele săptămâni din cauza campaniei anti-evaziune pornită de Direcţia Antifraudă  FOTO Mediafax

Bacşişul va fi legiferat şi va fi trecut separat pe bonul fiscal, urmând a fi apoi impozitat, a declarat Gelu Ştefan Diaconu, şeful Fiscului.

„Nu inventăm noi roata...Suma va fi inclusă pe bonul fiscal, fiscalizată separat pe casa de marcat, iar această sumă va fi impozitată doar cu impozitul pe venit, nu va constitui şi o bază de calcul a contribuţiilor. Şi sperăm să scoatem la vedere toate aceste sume... În 2014, ANAF a identificat venituri suplimentare de 4 miliarde euro cu inspecţia fiscală şi un miliard de euro  de la Antifraudă. De foarte multe ori lucrurile mai puţin importante capătă în spatiul public mai multă relevanţă decât cele cu adevărat importante“, a spus Diaconu, într-un interviu pentru Hotnews.ro.

Bacşişul este una dintre cauzele pentru care o serie de unităţi economice au fost închise recent de către Direcţia Antifraudă din cadrul Fiscului, mai mulţi patroni acuzând autorităţile de exces de zel.

Adevărul Financiar scria recent că, după modelul unor state occidentale, Consiliul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a trimis, la jumătatea lui martie, Ministerului Finanţelor o propunere de legalizare a bacşişului. Consiliul a propus trecerea acestuia pe bonul fiscal, acesta urmând să fie calculat ca procent fix de 5-10% din valoarea consumaţiei şi impozitat ca venit al chelnerului.

În Ungaria, multe restaurante includ deja bacşişul în factură. În aceste cazuri nu se ştie dacă banii ajung la proprietarul magazinului sau la ospătar, astfel că ar fi o problemă pentru Fisc să ştie pe cine impozitează mai exact.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite