Formularul 600 va fi eliminat sau modificat din temelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia 600 stă sub semnul întrebării, atât din privinţa termenului până la care trebuie depusă, cât şi din perspectiva faptului că ar putea fi fie schimbată, fie chiar eliminată complet. Ministerul Finanţelor este pe cale să amâne termenul de depunere şi, de asemenea, lucrează la mai multe modificări prin care să reglementeze în alt fel plata contribuţiilor de către cei cu venituri din activităţi independente, care trebuiau să-l depună.

Formularul 600 trebuie depus, potrivit actualelor prevederi, de persoanele care în anul fiscal precedent au obţinut venituri din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau din alte surse.

ANAF estima că circa 208.000 de contribuabili care au obţinut venituri din alte surse decât salarii ar trebui să depună Declaraţia 600 până la termenul limită prevăzut în prezent de 31 ianuarie. Cu toate acestea, până marţi, doar 8.400 de contribuabili au depus la administraţiile fiscale Declaraţia 600, a anunţat preşedintele ANAF Mirela Călugăreanu.

Termen de depunere prorogat                                   

Luni seară, Ministerul Finanţelor a publicat un proiect prin care prelungeşte până la data de 1 martie termenul de depunere al Declaraţiei 600, faţă de 31 ianuarie, termenul din prezent. Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă va fi discutat în prima şedinţă a noului Guvernului ce va avea loc chiar în data de 31 ianuarie.

Modificări ample

Ministerul Finanţelor ia în calcul mai multe scenarii de modificare a prevederilor, în condiţiile în care contribuabilii s-au plâns că există numeroase situaţii particulare pe care legea actuală nu le lămureşte.

Astfel, ministrul interimar de Finanţe Ionuţ Mişa a spus marţi că Finanţele iau în calcul să nu se mai plătească contribuţii la sănătate pentru alte venituri, în afara salariilor. „Luam în calcul şi această situaţie. Dar trebuie facută o analiză şi abia apoi luată o decizie”, a declarat Mişa.

Mai mult, el a spus că ar putea să nu mai fie necesară depunerea Declaraţiei 600, iar plata contribuţiilor sociale aferente să se facă pe bază de CNP. „Ne gândim la posibilitatea ca persoanele vizate să nu mai depună Declaraţia 600 şi plata să se facă pe bază de CNP (Cod Numeric Personal, n.r.) în suma pe care ştie că o are de plată la organul fiscal, considerându-se că acea plată reprezintă declaraţia mea asupra sumelor pe care le am de plată către bugetul de stat”, a spus Ionuţ Mişa, potrivit Mediafax.

De asemenea, Mişa explică şi cum va rezolva problema celor care nu mai realizează venituri în 2018 sau nivelul acestora este sub cel din 2017. „Cei care estimează că nu vor avea venituri de (cel puţin, n.r.) 22.800 de lei nu vor depune. În noua formulă, noi analizăm posbilitatea de a-i da fiecăruia şansa de a-şi estima venitul şi, dacă există fluctuaţii pe parcursul anului, (luni în care nu sunt obţinute astfel de venituri, n.r.), să aibă posibilitatea să corecteze din punct de vedere al relaţiei cu organul fiscal”, a declarat Mişa.

Totodată, Mişa a precizat că s-ar putea reveni la reţinerea la sursă şi a plăţii de către angajator a contribuţiilor aferente veniturilor din activităţi independente. „La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate - să mergem pe varianta declarării”, a spus ministrul interimar al Finanţelor. El a dat drept exemplu, aici, persoanele care au venituri doar din chirii.

Mişa a menţionat şi că se are în vedere ca cei care nu depun Declaraţia, pe perioada amânării termenului, să rămână asiguraţi: „Chiar dacă prelungim termenul de depunere, dacă va mai fi depunere, să nu-şi piardă calitatea de asiguraţi”.

Ce fac cei care au depus deja

El a precizat şi că Ministerul analizează prevederi tranzitorii pentru cei care au depus deja Declaraţia 600. „Pentru cei care au depus ne vom raporta la acea declaraţie, raportându-ne la regimul fiscal cel mai favorabil”, a spus Mişa. Ministrul a precizat şi că Finanţele intenţionează să introducă posibilitatea ca cei care plătesc contribuţii pentru veniturile estimate în Declaraţia 600 şi nu au realizat aceste venituri să primească sumele înapoi, în urma unei regularizări. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite