FMI: Creşterea îndatorării gospodăriilor majorează riscul unei eventuale crize economice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Monetar Internaţional (FMI) avertizează că deşi majorarea datoriilor gospodăriilor poate stimula creşterea economică, aceasta poate de asemenea să crească riscul declanşării unei crize economice pe termen mediu, scrie AFP.

O cercetare a FMI, publicată marţi, arată că nivelurile datoriei populaţiei au crescut constant în deceniul de după criză - nivelurile mediane crescând în economiile avansate, între 2008 şi anul trecut, de la 52% la 63% din PIB. În ţările în curs de dezvoltare, nivelul datoriei populaţiei a fost mai mic, crescând de la 15% la 21% în aceeaşi perioadă.

„Creşterea datoriei populaţiei este asociată cu o probabilitate mai mare a unei crize bancare, mai ales atunci când datoria este deja mare şi cu un risc mai mare de scădere a preţurilor acţiunilor bancare”, se arată în raport.

Constatările vin după ce oficialii FMI au analizat datele economice din 80 de economii avansate şi în curs de dezvoltare şi au arătat că există câştiguri economice pe termen scurt, dar pericole ulterioare în creştere.

Împrumuturile permit gospodăriilor să cumpere bunuri şi servicii, să crească consumul şi gradul de ocupare a forţei de muncă, precum şi să crească preţurile caselor şi ale acţiunilor băncilor, ceea ce duce la o expansiune economică, potrivit raportului.

Însă, după unul sau doi ani, aceste relaţii devin negative. Deoarece gospodăriile rămân îndatorate, ele pot fi vulnerabile la şocuri negative. Poverile mai mari ale datoriei pot prevedea, de asemenea, o creştere mai mică a veniturilor.

„Consecinţele negative pe termen mediu ale creşterii datoriei populaţiei sunt mai pronunţate în cazul economiilor avansate decât în ​​cazul economiilor emergente”, se mai arată în raport.

Creditul este disponibil mai uşor pentru cote mai mari ale populaţiei din ţările mai înstărite, în timp ce nivelul mediu al datoriilor este mai mic în pieţele emergente, explicând probabil o parte a disparităţii, se mai arată în raport.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite