Florin Georgescu insistă cu impozitul progresiv: Dacă nu faci acest lucru, nu poţi să ai pretenţii de infrastructură, servicii publice ca în Germania, Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale Florin Georgescu insistă pe ideea eliminării cotei unice de 10% şi introducerea unui impozit progresiv pe veniturile globale şi proprietăţilor românilor, pentru că „dacă nu faci acest lucru, nu poţi să ai pretenţii să ai infrastructură, servicii publice ca în Germania, Franţa”.

Florin Georgescu insistă, de câţiva ani, asupra introducerii impozitării progresive

„Să facem ca în toate ţările dezvoltate spre care tindem. Să facem inventarierea modului de distribuţie şi de inventariere a averii în societate şi să impozitezi pe fiecare, de la mine până la x-ulescu, în funcţie de puterea contributivă. Asta este sarcina fiscală, nu o faci aşa, flat (plată, n.r.), toată lumea - 10%. Şi ăia cu 300 de euro şi ăia cu 14.000 sau 20.000. Dacă nu faci acest lucru, nu poţi să ai pretenţii să ai infrastructură, servicii publice ca în Germania, Franţa, Olanda, ţările nordice”, a declarat Florin Georgescu, în cadrul audierilor consiliului de administraţie al BNR în Parlament.

El a reiterat impozitarea veniturilor globale „ca să ştii despre ce e vorba la fiecare cetăţean” şi progresivă.

„Cât de progresivă? Nu modelul scandinav, că e prea dur, modelul mai uşor. Şi de asemenea impozitarea pe bază de declaraţie de patrimoniu. Declaraţii de patrimoniu, cadastru, o impozitare progresivă şi a proprietăţilor. Astfel, cu o asemenea transparenţă, cu asemenea eficienţă fiscală, se poate merge şi spre un sistem de servicii publice mult mai performant”, a precizat Georgescu.

El a spus că decidenţii trebuie să îmbunătăţească legislaţia fiscală, contabilă. „Inclusiv prin ce spune domnul (Călin Popescu ) Tăriceanu că e obsesia mea cu impozitul pe venitul global. Până şi susţinătorii cotei unice din lume au admis că nu funcţionează”, a spus Georgescu.

Prim-viceguvernatorul a reamintut că, la introducerea acesteia cotei unice, „de la o medie de 23% a cotei de impozitare, s-a ajuns la 16%, ceea ce a fost benefic pentru veniturile nete ale oamenilor, dar s-a desfiinţat globalizarea şi nu se mai ştie nimic despre cine şi ce venituri are”.

                       

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite