Fiscul va trimite contribuabililor câte o decizie de impunere pentru datoriile acumulate în ultimii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiscul va trimite în a doua jumătate a acestui an decizii de impunere către toţi contribuabilii care au strâns datorii în ultimii ani, cel mai probabil din 2013 până în prezent. Totodată, autorităţile vor pregăti şi un mecanism de stimulare a plăţii în cursul lui 2018.

Astfel, în a doua jumătate a anului, Fiscul va trimite contribuabililor, pentru ultima dată, decizii de impunere, documente care vor centraliza deciziile de impunere restante din ultimii ani, a anunţat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Răspunsul ministrului vine după ce el a fost întrebat despre impactul asupra bugetului din amânarea încasărilor din impozit pe venit şi contribuţii, datorate de persoanele ce obţin venituri din activităţi independente. Aceste încasări vor avea loc abia după ce contribuabilii vor depune declaraţia unică, cu termen limită în data de 15 iulie.

„Este un lucru pe care vreau să-l menţionez, este un lucru foarte important: există mulţi ani pentru care Fiscul nu a emis decizii de impunere, iar în acest an, când oamenii vor primi pentru ultima oară, pentru ultima dată decizia de impunere, decizie care se va trimite în a doua parte a anului pentru cei care nu sunt încă în sistemul online, vom centraliza toate deciziile de impunere restante pentru ca omul să aibă o singură situaţie primită”, a spus Eugen Teodorovici.

Mecanism de stimulare                                                               

Mai mult, ministrul a spus că se gândeşte la un mecanism prin care contribuabilii ce vor primi deciziile de impunere pentru ultimii ani să fie stimulaţi să achite în 2018, „pentru că nu este vina contribuabilului că statul nu a emis la timp deciziile de impunere şi acest lucru trebuie să conteze”. 

Conform normelor în vigoare, contribuabilii au, de la momentul comunicării deciziilor de impunere, 60 de zile la dispoziţie să achite taxele aferente. Dacă nu respectă termenul, organul fiscal începe să calculeze obligaţii fiscale accesorii, de tipul dobânzilor şi penalităţilor de întârziere, până la momentul stingerii obligaţiilor. 

De altfel, spre finalul anului trecut, numeroşi contribuabili au primit decizii de impunere pentru plata contribuţiei la sănătate aferentă anului 2012, în condiţiile în care datoriile urmau să se prescrie. Astfel, este de aşteptat ca deciziile de impunere ce vor fi trimise anul acesta să fie pentru sumele datorate începând cu 2013. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite