Fiscul poate recalcula de la 1 iunie impozitul pe veniturile din chirii dacă are loc rezilierea contractului de închiriere în cursul anului 2015

Fiscul poate recalcula de la 1 iunie impozitul pe veniturile din chirii dacă are loc rezilierea contractului de închiriere în cursul anului 2015

Recalcularea impozitului datorat pentru veniturile din chirie se poate efectua de la 1 iunie numai la cererea contribuabilului FOTO Adevărul

Persoanele care obţin venituri din chirii şi reziliază contractul dintre părţi în cursul acestui an fiscal, chiria reprezentând echivalentul în lei al unei sume în valută, pot solicita Fiscului să recalculeze, începând cu 1 iunie, plăţile anticipate aferente impozitului datorat, cu acte justificative.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În cazul rezilierii, în cursul anului fiscal 2015, a contractelor încheiate între părţi, în care chiria reprezintă echivalentul în lei al unei sume în valută, începând cu 1 iunie 2015 organul fiscal competent recalculează plăţile anticipate, (...) la cererea contribuabilului, pe bază de documente justificative“, se arată într-un proiect de ordin al preşedintelui ANAF.
 
Ordonanţa de urgenţă 6/2015 pentru modificarea legii Codului Fiscal prevede că persoanele cu contracte de chirie au posibilitatea în cazul rezilierii acestora, în cursul anului fiscal, să beneficieze de recalcularea plăţilor anticipate efectuate pentru impozitul datorat, în cazul în care chiria reprezintă echivalentul în lei a unei sume în valută. Pentru aceasta, contribuabilul trebuie să depună la Fisc actele care dovedesc rezilierea contractului atunci când solicită recalcularea impozitului datorat.
 
Determinarea venitului anual pentru aceste situaţii se efectuează pe baza cursului de schimb al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din ziua precedentă celei în care se emite decizia de impunere, impozitul fiind final.
 
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală intenţionează prin proiectul de ordin să modifice procedura pentru revizuirea acestor plăţi anticipate, astfel încât dispoziţiile legale să fie aplicate unitar de către toate administraţiile fiscale, iar procesul de administrare să aibă o operativitate mai mare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: