Fiscul demarează în iulie operaţiunea „Apollo“ pentru a verifica firmele care emit sau folosesc facturi false

Fiscul demarează în iulie operaţiunea „Apollo“ pentru a verifica firmele care emit sau folosesc facturi false

După operaţiunile Venus, Helios şi Cronos, urmează şi Apollo, pentru găsirea firmelor care fac cheltuieli fictive

Fiscul declaşează în iulie o operaţiune de control la firmele care emit sau utilizează facturi false, sub numele de cod „Apollo“, anul trecut fiind identificate peste 20.000 de firme care înregistrează astfel de facturi, număr în scădere totuşi cu 40% faţă de 2013.

„În cadrul operaţiunii Apollo, ambele categorii vor fi supuse unor verificări amănunţite de către inspectorii antifraudă, vor fi stabilite consecinţele fiscale ale acestor practici şi vor fi dispuse măsurile legale ce se impun, inclusiv sesizarea organelor de urmărire penală“, a anunţat miercuri Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).
 
Inspectorii fiscali au identificat firme care fac achiziţii fictive pentru a reduce baza impozabilă, aducând prejudicii bugetului general consolidat, dar şi care utilizează facturi pentru justificarea unor bunuri achiziţionate fără documente legale sau a decontării decontării unor cheltuieli de către asociaţi/angajaţi.
 
Totodată, unele companii realizează achiziţii fictive pentru a obţine lichidităţi utilizate de asociaţi sau administratori la plata muncii subdeclarate sau nedeclarate, precum şi în acte de corupţie.
 
Potrivit unui exemplu dat de ANAF, peste 3.200 de companii au înregistrat în contabilitate în perioada 2014-2015 facturi de peste 44 milioane de lei, figurând a fi emise de firma FE SRL.
 
„Societatea a funcţionat, şi-a îndeplinit obligaţiile declarative, însă nu a recunoscut tranzacţiile în cauză, identitatea acesteia fiind, în realitate, utilizată în fals de societăţi din toate judeţele ţării, cu obiecte de activitate variate, care au declarat achiziţiile nereale către ANAF, diminuându-şi obligaţiile fiscale“, precizează Fiscul.
 
Cele mai multe dintre cele 3.200 de companii au înregistrat achiziţii fictive şi de la alte societăţi, bugetul de stat fiind prejudiciat cu peste 10 milioane lei doar din TVA aferentă unui singur caz.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările