Firmele s-au trezit cu somaţii în care ANAF le-a triplat sumele de plată. Reacţia lui Teodorovici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alba anaf somatie

Numeroase firme din România au primit în ultimele zile somaţii de la ANAF, în care Fiscul le-a triplat sumele de plată. Ministrul Finanţelor a reacţionat, spunând că va rectifica situaţia.

Un număr mare de firme au primit zilele acestea de la ANAF somaţii de plată în care sumele datorate erau triplate. Persoanele care s-au confruntat cu astfel de situaţii şi au contactat ANAF afirmă că cei de la Fisc cunosc situaţia şi o consideră o „eroare de sistem”, scrie profit.ro.

„Am descărcat de pe SPV o somaţie cu titlu executoriu ataşat în care suma pretinsă este întreită, adică la un decont TVA rezultă o diferenţă de 1.440 (după cum arată în fişa plătitor), dar care face pui gemeni când ajunge în titlul executoriu. Partea cea mai interesantă este că eu am achitat suma exactă din decont, fiind primul de plată după mai multe luni de sume de rambursat nesolicitate totuşi la rambursare”, a comentat un contabil surpriza livrată de ANAF, potrivit sursei citate.

ANAF a răspuns că „este eroare de sistem şi că nu-şi pot explica de ce sistemul a triplat declaraţiile şi implicit sumele de plată”. „Dacă am achitat în timp util, să ignorăm somaţiile”, a comentat o altă persoană.

Triplarea sumelor din somaţii ar fi afectat în principal cele şase sectoare din Capitală, mai ales sectorul 1.

Adrian Benţa, consultant fiscal, a comentat: „Din câte cunosc, e vorba doar de Bucureşti şi zeci de mii, poate chiar sute de mii de operatori economici se află în această situaţie. Unii poate nici nu ştiu că sunt pe lista erorilor de stabilire a unor credite la bugetul de stat. Ideea e de altă natură. Trebuie investit foarte mult în softul de la ANAF. Noi, ca şi contribuabili, dorim să ne plătim taxele, dar dorim să le plătim conform legii, nu să stăm noaptea să pândim cum funcţionează serverul ANAF. Întotdeauna cineva trebuie să fie găsit vinovat. Există sancţiunea şi legea de evaziune fiscală”.

Reacţia ministrului Finanţelor                                                                                                        

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a reacţionat la scandalul somaţiilor de plată triplate pentru firme, spunând că erorile vor fi rectificate.

„Sectorul 1 lucrează deja la rectificarea erorilor materiale prin emiterea unor decizii de corecţie care vor fi comunicate în cel mai scurt timp cotribuabililor”, a spus Teodorovici, la Antena3. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite