Finanţele au publicat proiectul de OUG pentru modificarea Codului Fiscal: nivelul accizelor va fi exprimat în lei din 2015 şi indexat cu rata inflaţiei din 2016

Finanţele au publicat proiectul de OUG pentru modificarea Codului Fiscal: nivelul accizelor va fi exprimat în lei din 2015 şi indexat cu rata inflaţiei din 2016

Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, a anunţat încă din octombrie că un grup de lucru din minister lucrează pentru stabilirea modului de calcul al accizelor pentru 2015, însă a întârziat în a anunţa rezultatul analizei FOTO Mediafax

Ministerul Finanţelor a publicat pe portalul instituţiei proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului Fiscal, care fixează nivelul accizelor în lei, începând de anul viitor, nivel care va fi actualizat anual cu rata medie a inflaţiei începând din 2016.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Începând cu 1 ianuarie 2015, nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014. Începând cu anul 2016, nivelul astfel obţinut se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie“, arată Ministerul Finanţelor Publice.
 
Modificarea este propusă pentru prevenirea fluctuaţiei veniturilor din accize la bugetul de stat în funcţie de variaţiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an, precum şi pentru păstrarea valorii reale a acestor venituri şi a predictibilităţii atât pentru bugetul de stat cât şi pentru mediul de afaceri, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
 
La finele lunii noiembrie premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu va creşte taxe şi impozite, făcând referire şi la accize şi spunând că acestea vor rămâne „exact cum au fost în 2014, niciun leu în plus“ în condiţiile în care sistemul aplicat până acum la calculul accizelor ar trebui să conducă la o scădere.
 
Cursul de schimb la care s-au calculat accizele în acest an este de 4,738 lei/euro. S-a ajuns la această valoare după ce Ministerul Finanţelor a adoptat în toamna anului trecut o nouă metodă de calcul. Mai exact, în cazul în care cursul valutar anunţat de Banca Centrală Europeană la 1 octombrie din anul precedent plăţii accizelor este mai mic decât cel anunţat la 1 octombrie al anului anterior, atunci se va lua valoarea cursului de schimb din anul anterior şi se va indexa cu rata anuală medie a inflaţiei din luna septembrie a anului precedent. 
 
Dacă şi pentru accizele ce vor fi plătite în 2015 s-ar aplica prevederile Codului Fiscal aflat în vigoare, accizele ar trebui să se calculeze la un curs de 4,5 lei/euro.  
 
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014, fiind cu 0,88% mai mic decât cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei/euro.
 
Astfel, cursul de 4,4485 lei/euro ar trebui indexat cu rata anuală medie a inflaţiei din septembrie, de 1,2%, ceea ce înseamnă că accizele ar trebui să se calculeze anul viitor la o valoare atribuită cursului de 4,5018 lei/euro. 
 
Până în acest an, accizele plătite pentru alcool, ţigări, carburanţi, energie electrică, bunuri de lux şi alte bunuri accizabile se calculau la cursul de schimb anunţat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie. 
 
Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: