Facturile de energie electrică, împovărate cu o nouă „taxă“: 400 milioane de euro anual

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul vrea să introducă o nouă subvenţie în factura de energie electrică, ce va fi suportată de toţi consumatorii finali din România, pentru a susţine producătorii de energie regenerabilă şi nucleară.

În fiecare an, consumatorii de energie electrică din România vor plăti în plus circa 400 de milioane de euro în facturi: 125 milioane de euro vor merge către susţinerea proiectelor de energie din surse regenerabile şi 215 milioane de euro pentru proiecte nucleare. La această sumă se vor adăuga subvenţii pentru alte proiecte de producere a energiei cu emisii reduse de carbon, valoare care nu a fost stabilită încă. Mai mult, consumatorii vor suporta în facturi şi o rezervă de lichidităţi pe care va trebui să o creeze OPCOM, administrator al pieţei de energie electrică.

În prezent, consumatorii de energie plătesc subvenţii pentru energia regenerabilă, prin certificatele verzi, însă doar pentru proiectele care au fost puse în funcţiune până la finalul anului 2016.

Ministerul Energiei intitulează acest mecanism Contractul pentru Diferenţă (CfD), prin care consumatorii vor plăti producătorilor de energie o sumă de bani, în cazul în care preţul energiei scade sub nivelul la care compania îşi poate recupera investiţia, potrivit Agerpres. Contribuţia va fi inclusă ca poziţie separată în factura clienţilor finali, aplicată tuturor consumatorilor de energie electrică.

Mecanismul de tip CfD se va putea aplica tuturor proiectelor de producere a energiei electrice prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, începând cu 1 ianuarie 2020.

Pentru fiecare tehnologie, va fi stabilit un preţ de referinţă, iar, dacă preţul pieţei este mai mic, producătorul va primi diferenţa de la consumatori, prin aceste subvenţii, iar, dacă este mai mare, va vira diferenţa într-un cont deţinut de o Contraparte.

„În cursul unui an, producătorii beneficiari de CfD îşi vor vinde energia electrică produsă pe piaţa concurenţială de energie electrică şi vor obţine venituri din această vânzare; în cazul în care preţul obţinut de ei pe această piaţă este sub preţul fix denumit «preţ de exercitare», vor primi o plată reprezentând diferenţa dintre «preţul de referinţă» şi «preţul de exercitare». Plăţile vor fi efectuate de către o entitate intitulată Contraparte”, explică reprezentanţii ministerului.

În schimb, dacă preţul obţinut de ei prin vânzarea de electricitate pe piaţa concurenţială este mai mare decât preţul de exercitare, producătorii beneficiari de CfD vor trebui să ramburseze către Contraparte diferenţa respectivă, până la nivelul preţului de exercitare.

Ministerul Energiei recomandă ca OPCOM să fie această Contraparte.

„Prin acest mecanism de piaţă, beneficiarii de CfD vor avea certitudinea obţinerii unui anumit nivel de venituri, care garantează recuperarea investiţiei iniţiale”, au mai spus autorii propunerii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite