Facturile de electricitate ale românilor au fost umflate cu pierderi din reţelele de distribuţie de peste un miliard de euro. Ce spune ANRE despre asta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii români au suportat pe facturile de energie electrică pierderi din reţelele de distribuţie de peste un miliard de euro, în perioada 2010-2013, se arată într-un raport al Curţii de Conturi, citat de Profit.ro.  Curtea de Conturi aduce acuzaţii grave distribuitorilor de energie electrică şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

În perioada menţionată, tariful mediu de distribuţie a electricităţii a crescut cu peste 13%, până la 200,30 lei/MWh, iar facturile consumatorilor au fost încărcate atât cu aceste pierderi de energie din reţele, cât şi cu investiţiile realizate de operatorii de distribuţie tocmai în scopul reducerii pierderilor, investiţii care s-au dovedit a fi ineficiente.

„În perioada 2010-2013, în reţelele electrice de distribuţie au fost înregistrate pierderi în valoare estimată de 1.301.680.000 de euro, cauzate în principal de starea tehnică precară a acestor reţele, în condiţiile în care investiţiile realizate în înlocuirea echipamentelor pentru reducerea CPT de către operatorii de distribuţie au fost în valoare de 166,891 milioane de euro, reprezentând 13,76% din totalul investiţiilor realizate de aceşti operatori şi acceptate de ANRE în tarif (1.212.622.000 de euro). Pierderile înregistrate, în valoare de 5.631.913.000 lei (1.301.680.000 euro), au fost acoperite în proporţie de 82% prin tariful de distribuţie (componentă a tarifului de energie electrică achitat de consumatori), respectiv ANRE a acceptat în tariful aferent serviciului de distribuţie (tarif ce se regăseşte în preţul energiei electrice achitat de consumatorii finali), pierderi în valoare de 4.619.469.000 lei (1.069.180.000 euro)“, se arată în sinteza raportului de audit al performanţei privind piaţa de energie electrică în perioada 2010-2014, elaborat de Curtea de Conturi şi citat de Profit.ro.

Curtea a constatat ineficienţa investiţiilor operatorilor din perioada 2010-2013 pentru înlocuirea echipamentelor în vederea reducerii CPT, în valoare de 166,891 milioane de euro, în condiţiile în care nivelul pierderilor a rămas nemodificat din anul 2004.

„Nivelul înregistrat în anul 2013, de 12,4%, este similar cu cel înregistrat în anul 2004, de 12,6%. Motivul invocat cel mai frecvent pentru nivelul alarmant al acestor pierderi îl constituie lipsa de fonduri şi starea precară a instalaţiilor ce compun reţeaua electrică de distribuţie. Motivaţiile invocate nu sunt realiste deoarece ANRE, prin modul cum a procedat, a dat dovadă de pasivitate faţă de nivelul alarmant al pierderilor menţinut încă din 2004, pe de o parte prin necorelarea şi nedimensionarea programelor de investiţii cu necesităţile reale de investiţii ce trebuiesc efectuate în aceste capacităţi energetice, iar pe de altă parte prin acceptarea în tarifele pentru serviciul de distribuţie a unui nivel atât de ridicat al pierderilor. Astfel, consumatorul de energie electrică a suportat, prin tariful la energie plătit, atât nivelul pierderilor înregistrate în reţelele de distribuţie, cât şi costul amortizării investiţiilor realizate de operatori, investiţii ce se dovedesc a fi ineficiente din punct de vedere al reducerii acestor pierderi“, se afirmă în raport.

Deşi are atribuţii în monitorizarea nivelului de siguranţă a reţelelor şi a stării tehnice a acestor capacităţi, precum şi în publicarea acestor informaţii în raportul anual de activitate, ANRE nu a prezentat în aceste rapoarte informaţii privind starea tehnică a reţelelor, atrage atenţia Curtea de Conturi. 

ANRE: Curtea de Conturi amestecă datele, tarifele au fost deja reduse

În schimb, ANRE acuză Curtea de Conturi că nu prezintă concluzii obiective şi că amestecă două perioade diferite de reglementare. Concomitent, reglementatorul pieţei de energie arată că a redus deja "drastic" tarifele de distribuţie în perioada 2015-2015, ceea ce a făcut ca operatorii din domeniu să dea în judecată instituţia, existând în acest moment peste 50 de procese pe această temă.

"Auditul nu prezintă concluzii actualizate şi obiective, având în vedere că aspectele analizate au cuprins, amestecat, date din două perioade de reglementare diferite (a doua şi a treia perioadă). 

Astfel, înca înainte de demararea auditului Curţii de Conturi, ANRE a reanalizat costurile din a doua perioadă de reglementare (2008-2012).  Ca urmare, prognozarea celei de a treia perioade de reglementare s-a făcut cu corectarea aspectelor semnalate în a doua perioadă de reglementare, corecţiile aplicandu-se pentru fiecare tip de cost reglementat. 

Acest lucru a redus semnificativ costurile recunoscute, iar efectul acestor reconsiderări a fost reducerea drastică a tarifelor de distribuţie în perioada 2015-2016, fapt care a dus la nemulţumirea operatorilor de distribuţie, care au actionat ANRE in justitie. Ca urmare, ANRE are, în prezent, 50 de procese cu operatorii de distribuţie cu privire la stabilirea tarifelor de distribuţie", potrivit unui comunicat ANRE.

Instituţia precizează că a formulat obiecţiuni împotriva raportului e audit, dar că acesta nu conţine decât recomandări şi nu măsuri executorii. De asemenea, ANRE spune că raportul Curţii de Conturi nu poate fi contestat în instanţă. 

"ANRE tratează cu seriozitate aspectele prezentate în audit şi are în vedere punerea în practica a acelor recomandări care au mai rămas de implementat în urma analizei perioadei de reglementare anterioare. O parte din recomandările Curţii de Conturi au fost deja puse în practică, de exemplu completarea cadrului de reglementare cu prevederi privind elaborarea şi aprobarea programelor de investiţii ale operatorilor economici", subliniază instituţia.

Principalii distribuitori din România sunt Electrica, Enel, CEZ şi E.ON.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite