Factura la energie electrică scade cu 2% de la 1 iulie, după reducerea de către ANRE a mai multor tarife şi a contribuţiei de cogenerare

Factura la energie electrică scade cu 2% de la 1 iulie, după reducerea de către ANRE a mai multor tarife şi a contribuţiei de cogenerare

Energia electrică s-a ieftinit pe bursa de specialitate OPCOM din cauza afluxului mare de energie hidro, cauzată de ploi şi inundaţii   FOTO Getty Images

Românii vor plăti cu 2% mai puţin la electricitate de la 1 iulie, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis reducerea mai multor tarife şi contribuţii care formează preţul final, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, comitetul de reglementare al ANRE a decis reducerea contribuţiei de cogenerare de înaltă eficienţă cu 12,7% faţă de primul semestru al anului 2016, scăderea tarifului de transport în medie cu 12,7% şi a celui de sistem cu 10,8%. Concomitent, tariful de componentă de piaţă concurenţială a fost scăzut cu 2,5% faţă de perioada aprilie-iunie, în vreme ce tarifele reglementate la energie electrică au fost menţinute.
 
Concomitent, de la 1 iulie va creşte cu încă 10% gradul de deschidere a pieţei energiei electrice. 
 
„Pe baza acestor elemente şi ţinând cont de creşterea gradului de dereglementare ȋn semestrul II 2016 cu 10 % faţă de semestrul I 2016, ȋncepând cu 01.07.2016 preţul energiei electrice din facturile clienţilor casnici va scădea ȋn medie cu 2 %“, se arată într-un comunicat al ANRE.
 
Tarifele de transport şi de sistem sunt colectate de către Transelectrica, iar contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă este o subvenţie plătită pentru termocentralele care produc eficient atât energie electrică, cât şi termică.
 
Componenta de piaţă concurenţială este cota de energie pe care furnizorii o cumpără de pe bursa de specialitate OPCOM şi se regăseşte în facturi. Liberalizarea pieţei energiei electrice pentru consumatori este programată să se termine până la finele anului 2017, conform înţelegerilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE). Pentru firme, acest proces s-a încheiat la 1 ianuarie 2014.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările