Experţi: Plafonarea dobânzilor va limita creditarea. Vor câştiga cămătarii şi casele de amanet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul legii plafonării dobânzilor la credite, aprobat săptămâna aceasta în Senat, va avea o multitudine de efecte negative, consideră specialiştii, arătând că imixtiunea statului într-o piaţă liberă nu poate fi benefică.

Una dintre propunerile făcute de senatorul Daniel Zamfir (PNL) - modificarea OG 13/2011 - prevede limitarea dobânzilor la împrumuturile în lei. Promovată iniţial ca modificare legislativă care să limiteze dobânzile penalizatoare, în special cele practicate de IFN, noua lege doreşte limitarea tuturor dobânzilor din contractele de credit vechi şi noi, încheiate şi de IFN-uri şi de bănci, la nivelul dobânzii legale, plus 50% la vremea respectivă, adică 2,62%.

Săptămâna acesta, comisiile Senatului au aprobat la unison modificările propuse de iniţiatorul legii: plafonarea dobânzii anuale efective la creditele ipotecare conform formulei "dobânda BNR înmulţită cu 2,5, adică 5,62% la nivelul actual". La ora actuală DAE la creditul ipotecar este în jurul acestei valori, dar dobânzile sunt în creştere, atât cea de politică monetară, cât şi indicii de referinţă luaţi în calcul la formarea dobânzii. Conform aceluiaşi proiect, DAE pentru creditele de consum ar trebui limitată la 18%.

Analişti, economişti, avocaţi şi bancheri consideră însă că plafonarea dobânzilor va avea efecte negative, alterând mecanismele de piaţă şi încurajând creditarea la negru prin casele de amanet ori cămătăria ilegală, crima organizată şi evaziunea fiscală.

Pe de altă parte, experţii consideră că se va limita accesul la finanţare a unei părţi din populaţie, respectiv a celor care nu au conturi şi nici carduri sau folosesc foarte rar aceste servicii, sau a celor care au venituri la negru sau care prezintă riscuri ridicate (fie sunt deja împrumutaţi şi nu mai pot împrumuta, fie sunt pe lista neagră a celor cu datorii).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite