Euroalegerile şi optimismul investitorilor au întărit leul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moneda românească se apreciază accelerat pe fondul succesului înregistrat de socialiştii români în Parlamentul European, dar şi după îmbunătăţirea ratingului României, cotaţia ajungând la 4,39 lei/euro.

După succesul obligaţiunilor româneşti vândute în SUA şi anunţarea creşterii economice record din primul trimestru, pe pieţele financiare au apărut noi factori favorabili aprecierii leului: Standard & Poor’s ne-a îmbunătăţit ratingul de ţară, iar socialiştii – care în România domină Parlamentul – au repurtat un succes confortabil la euroalegeri.

Toate acestea au avut ca efect aprecierea accelerată a monedei româneşti, cotaţia oficială ajungând ieri la 4,39 lei/euro, nivel nemaiîntâlnit din 30 iulie 2013.

Potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg, întărirea leului a fost determinată în principal de decizia agenţiei Standard & Poor's de a îmbunătăţi ratingul României în categoria investment grade, recomandată investiţiilor pe termen lung.

A fost atins pragul cel mai de jos?

Evoluţiile astfel înregistrate sunt „în linie cu anticiparea noastră pentru un avans al leului pe fondul rezultatului puternic obţinut de guvernanţii socialişti la alegerile pentru Parlamentul European“, comentează, la rândul lor, analiştii de la ING Bank.

Totuşi, credem că în jurul pragului de 4,40 lei/euro potenţialul pentru intervenţii valutare creşte, aşa cum sugerează creşterea volumelor care a însoţit avansul leului săptămâna trecută. Iar luând în calcul tiparul din trecut şi comentariile BNR care indică faptul că Banca nu crede că sunt suficiente motive fundamentale pentru câştiguri suplimentare ale leului, continuăm să credem că leul are un potenţial limitat de întărire dincolo de 4,40 lei/euro“, notează analiştii ING Bank.

Cursul de schimb leu/euro a deschis şedinţa la 4,4030 unităţi, aproape de ultimele cotaţii de luni, de 4,4020 - 4,4025 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a coborât sub 4,4 lei/euro pentru prima dată în ultimele zece luni, în cadrul unor tranzacţii cu volume din ce în ce mai ridicate.

Cel mai redus nivel tranzacţionat a fost de 4,3840 lei/euro şi a fost stabilit în jurul orei 10.30, iar potrivit dealerilor până la acel moment în piaţă au fost realizate aproape 100 de tranzacţii.

După ce a fost atins minimul, în piaţă au fost plasate mai multe ordine de cumpărare de euro, care au început să tempereze aprecierea leului, iar dealerii sunt convinşi că în acel moment BNR a început să intervină indirect în piaţă, pentru a încetini întărirea monedei naţionale.

Astfel, în următoarele două ore şi jumătate au fost realizate încă aproape 90 de tranzacţii, iar cursul s-a întors treptat spre 4,4 lei/euro.

Cu puţin timp înaintea orei 13.00, când BNR anunţă cursul de referinţă, euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,3950 - 4,3980 lei, în coborâre cu circa 0,23% faţă de nivelurile de la finele zilei de luni.

Niveluri minime şi faţă de francul elveţian

Pentru dolarul american, BNR a afişat ieri un curs de 3,2206 lei/dolar, în coborâre cu un ban.
Francul elveţian este cotat de banca centrală la 3,5972 lei, în coborâre cu 1,4 bani, la cel mai redus nivel din ultimele 6 luni şi jumătate. În 7 noiembrie 2013, referinţa francului a fost de 3,5945 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite