Euro a trecut de pragul de 4,5 lei. BNR a anunţat un curs de 4,5025 lei/euro

Euro a trecut de pragul de 4,5 lei. BNR a anunţat un curs de 4,5025 lei/euro

Euro se vinde la casele de schimb valutar cu peste 4,5 lei FOTO Adevărul

Moneda naţională a continuat să se deprecieze în raport cu euro în sesiunea interbancară de joi, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de schimb de 4,5025 lei/euro, în creştere cu 0,7 bani faţă de cotaţia de miercuri, acesta fiind nivelul maxim al ultimelor trei luni şi jumătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

O cotaţie mai mare a fost anunţată de BNR la 4 februarie, respectiv 4,5086 lei pentru un euro.  
 
Evoluţia monedei naţionale este afectată de creşterea probabilităţii unei majorări a dobânzilor de către Federal Reserve, care a sporit aversiunea la risc a investitorilor, spun analiştii. Miercuri seară a fost publicată o minută a Federal Reserve, care a majorat probabilitatea unei creşteri a dobânzilor în luna iunie de către Fed până la 32%, de la doar 4% anterior.
 
Ca efect, cotaţiile au depăşit nivelul de 4,51 lei/euro în tranzacţiile din afara pieţei regulate, în condiţiile în care investitorii sunt mai interesaţi să facă plasamente în active denominate în dolari şi să iasă de pe investiţiile considerate mai riscante, precum cele în lei. 
 
„Cursul a deschis sub 4,51 (lei/euro), dar ne aşteptăm ca presiunile de creştere să se menţină, în condiţiile în care participanţii din piaţă urmăresc şi riscurile legate de evoluţiile interne. De exemplu, organizaţiile sindicale au anunţat deja proteste de stradă în 1 iunie, din cauza proiectului legii salarizării bugetarilor, cerând creşteri ale veniturilor“, se arată într-o notă de cercetare a ING, publicată joi. 
 
Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar,a depăşit pentru prima dată din 16 martie nivelul de 4 lei, ajungând la 4,0126 lei, de la nivelul anterior, de 3,9871 lei.
 
Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţionale pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar inporturile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.
 
Cursul francului elveţian a crescut cu 1 ban, la 4,0656 lei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: