Euro a ajuns la un nou minim: 4,3364 lei. Cine sunt susţinătorii leului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursul euro a scăzut sub 4,4 lei şi la casele de schimb valutar
Cursul euro a scăzut sub 4,4 lei şi la casele de schimb valutar

Aprecierea abruptă a monedei naţionale, de la 4,53 lei/euro în decembrie la 4,33 lei/euro în aceste zile, se datorează imaginii tot mai favorabile a României şi creşterii încrederii investitorilor.

Chiar dacă Banca Mondială a anunţat ieri că îşi revizuieşte în jos prognoza de creştere economică pentru România anului 2013, de la 2,8% la doar 1,6%, moneda noastră naţională şi-a continuat aprecierea şi a atins un nou maxim în raport cu principalele valute: 4,3364 lei/euro, respectiv 3,2596 lei/dolar.
Un curs inferior, de 4,3340 lei/euro, a mai fost publicat de banca centrală la 30 ianuarie 2012. Pentru moneda americană, cursul afişat ieri a mai fost înregistrat doar la 29 februarie 2012, când dolarul a fost cotat la 3,2357 lei.

Intrăm într-un club select

Grupul financiar JP Morgan a anunţat marţi seara că va include, de la 1 martie, obligaţiunile României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente. Pe pieţele internaţionale, această informaţie a dus la aprecierea leului imediat după anunţ.
„Deşi includerea nu este încă un fapt stabilit, ştirea a confirmat aşteptările care au susţinut recentul avans al activelor denominate în lei. După momentul anunţului de marţi seară, leul a câştigat circa 1% pe volume semnificative, ajungând la nivelul de 4,34 lei/euro, atins ultima dată în februarie 2012“, se arată un raport al ING Bank.
La rândul său, grupul britanic Barclays a anunţat că obligaţiunile româneşti vor fi incluse, din 31 martie, într-un indice pentru pieţe emergente al băncii.

Preţ maxim pentru obligaţiunile României

Preţurile obligaţiunilor României au urcat ieri la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, trăgând în sus şi cotaţia leului. Includerea probabilă a obligaţiunilor Guvernului României începând cu 1 martie în indicele Government Bonds Index - Emerging Markets, operat de JPMorgan, îi va determina pe investitorii care urmăresc acest indicator să cumpere titluri româneşti, pentru a se conforma noii componenţe.
Indicele cuprinde obligaţiuni în valoare de 175 miliarde de dolari, iar ponderea României va fi de 0,54%, după încheierea primei faze.
„Intrările de capital străin pe piaţa obligaţiunilor româneşti ar putea totaliza 5 miliarde de dolari în acest an. Considerăm că este foarte posibil ca deţinerile nerezidenţilor de datorie emisă de Guvernul României să depăşească maximele istorice pentru a ajunge cel puţin la 20% în 2013“, a declarat Esther Law, analist pentru pieţe emergente la divizia din Londra a grupului Societe Generale.
Randamentul obligaţiunilor cu scadenţă în 2015, una dintre cele trei emisiuni eligibile pentru a fi incluse în componenţa indicelui JPMorgan, a coborât miercuri cu 0,28 puncte procentuale, la 5,5%.
Investitorii străini au cumpărat constant obligaţiuni ale României în ultimele săptămâni, în contextul stabilizării situaţiei politice a ţării şi a aşteptărilor ca Guvernul să încheie un nou acord cu FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite