Energia electrică se mai scumpeşte un pic din ianuarie: cât vor plăti în plus consumatorii casnici

Energia electrică se mai scumpeşte un pic din ianuarie: cât vor plăti în plus consumatorii casnici

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să majoreze cu peste 28% tariful pentru serviciul de sistem prestat de Transelectrica, ceea ce va avea ca afect o scumpire cu 0,6% a preţului final plătit de consumatorii casnici.

Ştiri pe aceeaşi temă

La cererea Transelectrica, ANRE intenţionează să majoreze cu 28% tariful pentru serviciul de sistem, astfel încât de la 1 ianuarie acesta va creşte de la 9,39 la 12,06 lei/MWh, scrie profit.ro. Majorarea acestui tarif va avea ca impact creşterea cu circa 0,6% a preţului final achitat de consumatorii casnici de electricitate. 
 
"Pentru semestrul 1 2018, ANRE a menţinut cantităţile prognozate pentru serviciile de sistem la fundamentarea tarifului aprobat prin ordinul ANRE nr. 48/2017, dar a estimat preţurile serviciilor tehnologice de sistem, în creştere faţă de fundamentare, având în vedere realizările din semestrul II al anului 2017. (...) se propune revizuirea tarifului pentru serviciul de sistem de la valoarea de 9,39 lei/MWh la valoarea de 12,06 lei/MWh, în creştere cu 2,67 lei/MWh, ceea ce conduce la o creştere de circa 0,6% în preţul final al energiei electrice livrate consumatorului casnic", se menţionează în nota de fundamentare a proiectului ANRE de majorare a tarifului pentru serviciul de sistem practic de Transelectrica. 
 
Transelectrica şi-a motivat solicitarea prin creşterea costurilor de achiziţie cu energia suplimentară necesară asigurării siguranţei în funcţionare a sistemului energetic, în momentele în care producţia de energie nu face faţă consumului. 
 
Costurile cu această energie suplimentară sunt recuperate de Transelectrica prin intermediul tarifului pentru serviciul de sistem practicat de companie. 
 
 
citeste totul despre: