Energia regenerabilă a înghiţit o treime din ieftinirea curentului. Factura la electricitate va scădea doar cu 3,5% de la 1 ianuarie 2016, în loc de 5,5%

Energia regenerabilă a înghiţit o treime din ieftinirea curentului. Factura la electricitate va scădea doar cu 3,5% de la 1 ianuarie 2016, în loc de 5,5%

Energia regenerabilă este subvenţionată de populaţie şi industrie direct prin facturi   FOTO Shutterstock

Consumatorii casnici vor plăti de la 1 ianuarie 2016 cu 3,5% mai puţin la energia electrică, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ. Dacă nu ar fi existat creşterea cotei de certificate verzi pentru sectorul regenerabil, scăderea ar fi fost de 5,5%.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost luată în comitetul de reglementare, care a avut loc miercuri. „Am decis o reducere de 3,5% de la 1 ianuarie pentru factura finală. Tarifele de distribuţie au scăzut cu 12% în medie, însă a crescut ponderea certificatelor verzi de la 35 de lei la 43 de lei“, a arătat Havrileţ, citat de Agerpres.ro.
 
Ponderea certificatelor verzi în factura consumatorilor casnici a crescut după ce mai multe companii mari consumatoare de energie au fost exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi.
„Dacă nu ar fi crescut cota de certificate, factura finală ar fi fost redusă cu 5,5%“, a adăugat Havrileţ.
 
La începutul lunii decembrie, Ministerul Economiei a publicat lista celor 37 de companii exceptate de la plata unei părţi a certificatelor verzi. Printre aceste companii se află Alro Slatina, Arcelor Mittal Galaţi, TMK, Silcotub, Lafarge, Carpat Cement, Saint-Gobain, Azomureş, Doosan IMGB, Petrom şi Rompetrol.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările